Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Felsefe Meb Yayınları

11. Sınıf Felsefe Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 129

11. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Sayfa 129 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Felsefe Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 129

Metinde kırmızıyla yazılmış kavramlarla ne anlatılmak istenmiştir?

  • Cevap:

Olağan bilim: Thomas Samuel Kuhn’un ilk olarak ortaya attığı, belli bir alanda, ortak bir anlayış içinde yer alan bilim adamları topluluğunun ya da belli bir bilim çevresinin çoğunlukla geçmiş dönemlerdeki araştırma sonuçları üzerinden sürdürüp yaptıkları işin temelindeki varsayımları sorgulamadıkları bilimsel etkinlik türü.

Paradigma: Paradigma Türk Dil Kurumu sözlüğü anlam karşılığı; “Değerler dizisi” olarak tanımlanmıştır. 1960’lardan beri paradigma kelimesi bilimsel disiplinlere veya başka epistemolojik içerikteki düşünce kalıplarına göndermede bulunur

Metinde altı çizili bölümde vurgulanmak istenen düşünce nedir? Açıklayınız.

  • Cevap: Paradigmalar, her başarısızlığa uğradığında yerini bir başkasına bırakır. Bilime hakim anlayışların sürekli değişiyor olması nesnel gerçekliğin doğru şekilde bilinemez oluşunun nedenidir. Dolayısı ile insanın bilgi ve ufku geliştiği sürece bilimsel anlayışın değişimi kaçınılmaz bir gerçeklik olarak karşımızda duracaktır.

Kuhn’a göre bilimsel alana yönelik etkin paradigmanın değişmesi ne gibi sonuçlar doğurur?

  • Cevap: Kuhn’a göre paradigma, kabul görülmeye öncelikle hakim olan bir düşüncenin belli bir zaman dilimi içindeki ilk örneğidir. Uzun deneyimleri ve kanıtlarını içerisinde barındırır. Diğer anlamıyla paradigma, bir düşüncenin genel onayı (genel kabul görüleni) tasarımsal olarak var sayışının bir yansımasıdır ve bu da birçok sorunun yanıtlarını da beraberinde taşıyarak sunar. Bu tanımlamada paradigmanın bilimsel çalışmalardaki olgusu, model sunmak ya da bu suretle görüngüleri önceden açıklamak deneyidir.

11. Sınıf Felsefe Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 129 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry