11. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Sayfa 104 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
11. Sınıf Felsefe Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 104
15. Hegel’in “Tinin Fenomenolojisi” adlı eserinde geçen “Gerçek olan akılsal, akılsal olan gerçektir.” sözüne aşağıdaki yargılardan hangisi anlamca daha uzaktır?
A) Gerçek, aklı oluşturur.
B) Gerçek, akılla anlaşılır.
C) Gerçek, akim ürünüdür.
D) Aklın dışında bir gerçeklik yoktur.
E) Akıl dışı olanlar gerçek de olamaz.
- Cevap: A
16. J. J. Rousseau’nun “Toplum Sözleşmesi” adlı eserine göre doğal yaşamdan toplum düzenine geçiş insanın davranışındaki içgüdünün yerine adaleti koyar, daha önce yoksun olduğu değer ölçüsünü ona verir. Ancak ödevin sesi iç tepkilerin hak da isteklerin yerini alınca o güne kadar yalnız kendini düşünen insan başka ilkelere göre davranmak, eğilimlerini dinlemezden önce akima başvurmak zorunda kalır. İnsan bu durumda doğadan sağladığı birçok üstünlüğü kaybetse de insanın yetileri işleyip gelişir, düşünceleri açılır, duyguları soylulaşır ve baştan başa ruhu yükselir. Metne göre aşağıdakilerden hangisi toplum düzenine ait bir durumdur?
A) Eğilimler, insan aklını geride bırakır.
B) İnsan, yalnızca kendi isteklerini gözetir.
C) İnsana sağladığı bazı üstünlükler vardır.
D) Adalet zorunlu hâle gelir, düşünceler açılır.
E) İnsanın davranışları içgüdüsel biçimde gelişir.
- Cevap: D
17. J. Hyppolite, “Marx ve Hegel Üzerine Çalışmalar” adlı eserinde birey, karşıt öğretisini kendisinin dışında ve kendisine özdeş görür. Birey yok olur ve yaşam döngüsünün tekrarlanmasını sağlayan başka bir varlık hâline gelir. Birey, kendisini karşıtı için ortaya koymakla örtük olarak kendi varlığını ortadan kaldırır. Çocuk ebeveynin karşıtıdır, çocuğun yaşamı ebeveynin yok oluşudur. Hegel, buna “yaşamın sonu gelmez döngüsü” der. Bu durumun olumlu tarafı bireyin gelişimi ve desteklenmesi anlamına gelen yeni bir bireyin dünyaya gelmesidir. Metinde anlatılan Hegel’in birey ve karşıtı görüşlerinin örneğine aşağıda- kilerin hangisinde rastlanmaz?
A) Efendi-Köle
B) Doktor-hasta
C) Yöneten-yönetilen
D) İşçi-işveren
E) Sevilen-seven
- Cevap: B
18. Aristoteles’e göre “Bu, bir masadır.” dendiğinde karşılaşılan nesne, aklın kalıpları olan kavramlar sayesinde belirginleşir. Aşağıda verüenlerden hangisi Aristoteles’in bilgi görüşüne benzemektedir?
A) Bentham, “Fayda sağlayan bilgi doğrudur.”
B) Hume, “Duyular ve ideler bilginin asıl kaynağıdır.”
C) Locke, “Bilgimizin tümünün temelinde deneyim vardır.”
D) Kant, “Algısız kavramlar boş, kavramsız algılar kördür.”
E) Hegel, “Bilgimize konu olan nesneler, mutlak bir zihnin eseridir.”
- Cevap: D
11. Sınıf Felsefe Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 104 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.