Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Ekoyay Yayınları Dil ve Anlatım Cevapları

11. Sınıf Ekoyay Yayınları Dil ve Anlatım Ders Kitabı Sayfa 81 Cevabı

11. Sınıf Ekoyay Yayınları Dil ve Anlatım Ders Kitabı Sayfa 81 Cevabı 2017 – 2018 Yeni Müfredat

11. Sınıf Ekoyay Yayınları Dil ve Anlatım Ders Kitabı Sayfa 81 Cevabı 

1. Türk edebiyatında sohbet türünde eser veren yazarlar ve bu türde yazılan eserlerle ilgili araştırmanızı sınıfınızda sununuz.

Cevap: “Ahmet Rasim – Ramazan Sohbetleri”,
“Suut Kemal Yetkin – Edebiyat Söyleşileri”,
“Şevket Rado – Eşref Saati”,
“Melih Cevdet Anday – Dilimiz Üzerine Söyleşiler”,
“Nurullah Ataç – Karalama Defteri”…
Ayrıca Cenap Şahabettin, Refik Halit Karay, Hasan Ali Yücel… gibi yazarlarımız da bu türde eserler vermişlerdir

2. Hazırlığını yaptığınız “takdir edilmenin hayatımızdaki önemi” konulu sohbeti gerçekleştiriniz. Yapılan sohbet hakkındaki düşüncelerinizi ifade ediniz.

  • Cevap: Takdir edilmenin önemi konulu sohbeti gerçekleştirin.

3. “Güler Yüz” adlı metinden alınan aşağıdaki paragrafta yer alan düşüncelere katılıyor musunuz? Güler yüzlü olmanın sorunları çözmede ne kadar etkili olduğunu düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi açıklayınız. Güler yüzün çözemeyeceği hiçbir mesele yoktur. Buzlar güneş karşısında nasıl erirse çetin meseleler de işe güler yüzle başlayan ve öylece devam eden insanların elinde çözülür. Asık surata kapanan kapılar güler yüze açılır.

  • Cevap:

4. “İstanbul Kışı” adlı söyleşide anlatılanlara göre dönemin İstanbul’unda kışa girerken ne gibi hazırlıklar yapıldığını, kış mevsiminin nasıl yaşandığını söyleyiniz. O dönemde kış mevsiminde yaşananlarla günümüzü karşılaştırınız. Ahmet Rasim’in çocukluğundaki gibi bir kış yaşamak isteyip istemediğinizi nedenleriyle açıklayınız.

  • Cevap: İstanbul Kışı adlı metinde dönemin İstanbul’unda  kışa girerken kışlık erzakların hazırlanması, odun, kömür alınması, halılar, perdeler, minder örtüleri, yatak ve yorganların düzenlenmesi, kışlıkların sandıklardan çıkarılması, kiler, mutfak düzenlemesi, ocak , mangal silinmesi gibi pek çok hazırlık yapılıyormuş.

5. “Kendini tanıma” konusunda bir sohbet yazısı yazınız. Yazdığınız metni sınıfta okuyunuz. Arkadaşlarınızın yazdığı sohbet metinlerini dinleyerek bunlar hakkındaki düşüncelerinizi söyleyiniz.

  • Cevap:

    İnsan kendini keşfederse ve kapasitesini bilirse yapamayacağı ve başaramayacağı şey yoktur. Eksileri ve artısıyla insanlar kendilerini eleştirel şekilde değerlendirmelidir.Böylece hayat karşısında başaracakları ve yapamayacakları şeyleri önceden kestirmiş olurlar. Böylece hayat karşısında hiç bir zaman kötü sürprizlerle karşılaşmazlar.Böylece de hayatlarında aksaklığa düzensizliğe yer kalmamış olur. Bunun yanında insan hayat karşısında nasıl biriyle evleneceğinden tutun da hangi işi en iyi yapabileceğini de kendini tanıyarak keşfedebilir.

    Bir de insanın kendini tanıması demek çevresine de nasıl davranacağını iyi bilmesi demektir. Bu şekilde davranan insanlar hem çevrelerinde sevilirler hem de saygı görürler. Bu yüzden insan kendini geliştirmeli ve kendini keşfetme konusunda hep bir çalışma içinde olmalıdır.

6. Kendi yazdığınız sohbet yazılarını incelediğiniz metinlerle akıcılık, bağlaşıklık ve bağdaşıklık yönlerinden karşılaştırınız. Yazdığınız metinleri tablodaki ölçütlere göre değerlendiriniz.

  • Cevap: Kendi yazdığınız metinleri verilen tabloya göre değerlendiriniz…

7. İncelediğiniz metinlerle yazdığınız sohbet yazısını yazım ve noktalama bakımından karşılaştırınız. Metninizde yazım ve noktalama hataları varsa bunları düzeltiniz.

  • Cevap: Kendi yazdığınız metinleri verilen tabloya göre değerlendiriniz…
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry