11. Sınıf Ekoyay Yayınları Dil ve Anlatım Ders Kitabı Sayfa 72 Cevabı 2017 – 2018 Yeni Müfredat
11. Sınıf Ekoyay Yayınları Dil ve Anlatım Ders Kitabı Sayfa 72 Cevabı
7. “Finlandiya’da Üç Gün” adlı metinden alınan aşağıdaki paragraflarda cümlelerin birbirleriyle ilişkisini belirleyerek paragrafta bağdaşıklığın nasıl sağlandığını belirleyiniz.
Tren yürüdü. Sanki estetiği güçlü bir sanatçının resim albümünden yapraklar çeviriyorum. Sağda solda en olgun bir zevkle düzeltilmiş bahçeler, parklar, evler… Uzakta, mavi bir düşü andıran solgun bir deniz parçası… iki sıralı ağaçlık bir yoldan çiçek demetleri denli güzel, yüzleri tatlı bir yanıklıkla koyulaşmış pijamalı genç kızlar dönüyor. Hepsi gürbüz, sevimli, ağır başlı, ince… Bir başka yolda mavi gözleri, altın saçları, yumuk yanaklarıyla birer altın top gibi irili ufaklı köy çocukları. Hepsinin yüzünde sessiz bir gülümseme izi var. Trenin sağında solunda bisikletlerle gezenler…
Burada akşamla sabah el ele vermiş, ufkun çevresinde dönüp duruyor. Biri geçerken öbürü geliyor. Yollarda yerine konulmamış bir tek taş, bir avuç toprak yok. Ağaçlar, bahçeler, köyler, ekinler hepsi bir insan özeniyle düzeltilmiş. Kentlerde, köylerde her ev boyalı. Her evin penceresindeki perdeler pırıl pırıl kolalı. Bahçe köşelerinde bir bebek köşkü gibi duran tavuk kümesleri bile boyalı… Boyasız bir tahta parçası görülemez. Evlerine iyi boya süremeyenler, daha ucuz olduğu için, kırmızı aşı boyası kullanıyor ve oturduğu yeri kara, kirli yüzlü bırakmıyor.
- Cevap:
8. “Serhat Beldesi” adlı metinde büyük harflerin kullanıldığı yerleri belirleyiniz. Metinden örnekler vererek büyük harflerin nerelerde kullanıldığını belirtiniz.
- Cevap:
9. “Finlandiya’da Üç Gün” adlı metinde üç nokta, virgül ve ünlem işaretlerinin kullanıldığı yerleri tespit ediniz. Bu noktalama işaretlerinin kullanım amaçlarını belirleyiniz. Metinden örnekler vererek bu noktalama işaretlerinin nerelerde kullanıldığını açıklayınız.
- Cevap:
10. Gezip gördüğ ünüz bir yeri gözlem ve izlenimlerinize bağlı olarak anlatan bir gezi yazısı yazınız. Yazdığınız metinleri okuyunuz. Arkadaşlarınızın okuduğu metinleri dinleyiniz.
Üç cenkten birinde yeniliş, birinde yeniş; üçüncüsünde hem yeniliş hem yeniş; muvazene denkliğini ancak dördüncü bir cenk bozacak. Büyük Harp patladı. Sarıkamış faciasından sonra taarruz sırası Ruslarındır. Deveboynu’nu iyice müstahkemlemişiz. Başka yol yok, ovanın şarkı Kargapazarı Dağlarıyla kapalı. Cismi de ismi gibi. O kış kıyamette kargaların bile geçemeyeceği haşin bir dağ. Geçilmez diye orayı müdafaasız bırakmışız. Fakat Rus kumandanı Yudeniç, istihkâmla çarpışacağına tabiatın sarplığıyla savaşmayı tercih ediyor. Hain Kargapazarı, Rus orayı aştı ve ötede Deveboynu büyük bir boyun hâlinde kalakaldı.
- Cevap:
11. “Serhad Beldesi” adlı gezi yazısından alınan yukarıdaki paragrafta söylenmesi güç seslere yer verilip verilmediğini inceleyerek paragrafı akıcılık bakımından değerlendiriniz. Metnin tamamında akıcı bir anlatım kullanılıp kullanılmadığını nedenleriyle birlikte açıklayınız.
- Cevap:
12. “Erzurum” ve “Serhad Beldesi” adlı metinleri bağlaşıklık ve bağdaşıklık yönlerinden karşılaştırınız.
- Cevap:
13. incelediğiniz metinlerle yazdığınız gezi yazısını akıcılık, bağlaşıklık, bağdaşıklık yazım ve noktalama bakımından karşılaştırınız. Metninizde anlatım bozukluğu olan cümleler, yazım ve noktalama hataları varsa bunları düzeltiniz.
- Cevap: