11. Sınıf Ekoyay Yayınları Dil ve Anlatım Ders Kitabı Sayfa 19 Cevabı 2017 – 2018 Yeni Müfredat
11. Sınıf Ekoyay Yayınları Dil ve Anlatım Ders Kitabı Sayfa 19 Cevabı
3. Yukarıdaki metinde nasıl bir evren sunuluyor? Bu evrenin sınırlarını çizebilir, gerçekliğini kanıtlayabilir miyiz?
- Cevap: Yazar kendi hayalinde kurmuş olduğu kurmaca bir evrene götürür bizi. Bu evrenin sınırlarını çizemez gerçekliğini ise kanıtlayamayız. Çünkü bu yer gerçekte zaten olmayan bir yerdir.
4. “Çocukluk Günleri” adlı metinde anlatıcı yaşadıklarını nasıl bir değişime uğratarak anlatmıştır? Düşüncelerinizi açıklayınız.
- Cevap: Yaşadıklarını olduğu gibi değil de yeniden kurgulayarak hayal dünyasında zenginleştirerek aktarmıştır.
5. “Çocukluk Günleri” adlı metinde anlatılanlar “doğru” ya da “yanlış” olarak değerlendirilebilir mi? Niçin?
- Cevap: Hayır değerlendirilemez. Çünkü bu tür metinler hayal ürünü kurmaca metinler oldukları için kanıtlanmaları mümkün değildir.
6. “Çocukluk Günleri” adlı metin öğretmeyi mi yaşatmayı mı amaçlamıştır? Düşüncelerinizi açıklayınız.
- Cevap: Bence yaşatmayı amaçlamıştır. Çünkü bir bilgi vermekten çok çocukluk anıları ve o duyguları yaşatmayı tercih etmiştir.
7. “Çocukluk Günleri” adlı metnin iletisi; önceden belirlenmiş, kurallaştırılmış bir yargı, değişmez bir gerçek midir yoksa yaşamla çok yönlü bağıntıları olan, okurun süzüp çıkaracağı tek anlamlılıktan uzak bir ilişkiler yumağı mıdır? Düşüncelerinizi açıklayınız.
- Cevap: Okurun süzüp çıkaracağı tek anlamlılıktan uzak bir ilişkiler yumağıdır. Çükü bir bilgi vermekten çok herkesin kendi yorumuna göre değerlendireceği bir yazıdır.
8. Yukarıdaki metin; yazılış amacı, gerçeklikle ilişkisi, işlevi bakımından hangi metin türüne örnek gösterilebilir? Düşüncelerinizi açıklayınız.
- Cevap: Bu metin anlatmaya bağlı edebi metin türlerinden hikaye türüne girer.