11. Sınıf Ekoyay Yayınları Dil ve Anlatım Ders Kitabı Sayfa 180 Cevabı 2017 – 2018 Yeni Müfredat
11. Sınıf Ekoyay Yayınları Dil ve Anlatım Ders Kitabı Sayfa 180 Cevabı
HAZIRLIK
♦ Doğru ve güzel konuşmanın birey ve toplum hayatındaki önemi hakkındaki düşüncelerinizi açıklayınız.
Cevap: Karşımızda güzel ve nazik konuşan kişileri hepimiz çok severiz ve bu durum hoşumuza gider. Doğru, sade bir dille, ne çok alçak ne de çok yüksek olmayan bir ses tonuyla konuşan kişiler çevresinde çok güzel bir izlenim bırakır. Sakince, ortalama bir ses tonuyla, belirli sözcüklerde güzel ve hafif vurgular yaparak konuşmak bizleri özel kişiler yapar. Güzel konuşmak aynı zamanda karşımızdaki kişiye saygımızı da belirtir. Gürültü yaparak, fazla vurgular yaparak, ses tonunu yükselterek ve bağırarak konuşanlar toplumda saygı görmez. Sürekli yüksek sesle konuşan ve gereksiz bir çok sözcük kullanan kişileri toplumda kimse dinlemek istemez. Konuşurken sözcükleri seçtiğimiz gibi aynı zamanda üslubumuza da dikkat etmemiz gerekir.
♦ Bir kelimeye bin anlam yüklediğim zaman sana sesleneceğim. ÖzdemirASAF
Yukarıdaki dizede anlatılmak isteneni kısaca açıklayınız.
- Cevap: Bence Kişi gerçek aşkı bulmuşsa bir kelimeye bin değil milyon anlam yükler bütün mesele bunu söyletecek kişiyi bulabilmek.
♦ Hitabet sanatı sizce doğuştan gelen bir yetenek midir? Sonradan öğrenilebilir mi?
- Cevap: Bir çok kişiye göre yetenek; doğuştan kazanılır fakat başka bir kesime göre ise sonradan öğrenilir. Bilimsel çalışmalar, yetenek kazanmada genlerin etkisini %50 gibi bir oranla gösterir. Fakat bu %50’lik kısmı %100’e tamamlayabilmek için her gün yoğun bir tempoyla pratik yapmak gerekmektedir. Sahip olduğumuz yeteneğin varlığının farkına vardığımız zaman elimizden geldiğinde onu ilerletmek için uğraşmalıyız. Benim fikrime göre; hitabet sanatı doğuştan gelen bir yetenektir. Fakat bunun farkına vardığımızda bu yeteneğimizi geliştirmek için uğraşmaz isek, hiç bir yol kat edemeyiz ve yeteneğimiz yok olup gider.