Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Ekoyay Yayınları Dil ve Anlatım Cevapları

11. Sınıf Ekoyay Yayınları Dil ve Anlatım Ders Kitabı Sayfa 13 Cevabı

11. Sınıf Ekoyay Yayınları Dil ve Anlatım Ders Kitabı Sayfa 13 Cevabı 2017 – 2018 Yeni Müfredat

11. Sınıf Ekoyay Yayınları Dil ve Anlatım Ders Kitabı Sayfa 13 Cevabı 

1. “Alt Kamara” ve “Kapadokya’ya Dönmek Çağrısı” adlı metinlerin hangi amaçlarla yazılmış olabileceğini tartışınız. Tartışmanın sonunda ulaştığınız sonuçları aşağıdaki tabloya yazınız.

Alt Kamara

  • Cevap:  Bu metin edebi bir metindir. Gerçek hayattan yararlanılarak yeniden yapılan bir kurgu ile yazarın hayal gücünün ortak ürünüdür. Yazar okuyanda estetik duygu uyandırmayı amaçlar.

Kapadokya’ya Dönmek Çağrısı

  • Cevap: Bu eser okura bir yer hakkında izlenimler vermek amacıyla yazılmıştır.Amaç okura bilgi sunmaktır diyebiliriz.

2. “Alt Kamara” ve “Kapadokya’ya Dönmek Çağrısı” adlı metinlerdeki olayları gerçeklikle ilişkileri bakımından inceleyiniz. Hangi metinde anlatılanlar sizde olayın gerçekten yaşandığı izlenimi uyandırıyor? Bu yargıya nasıl vardığınızı açıklayınız.

  • Cevap: 2. Metinde anlatılanlar daha gerçekçi izlenimler uyandırmaktadır. İlki tamamen kurmaca bir metinken ikincisi öğretici metinlere daha yakın özellikler gösterir.

3. “Alt Kamara” ve “Kapadokya’ya Dönmek Çağrısı” adlı metinlerde anlatıcıların kimler olduğunu belirleyiniz. Metinlerdeki anlatıcıların yazarla ilişkisini açıklayınız. Anlatıcının yazar olup olmaması metnin gerçekliğini nasıl etkilemektedir? Belirtiniz.

  • Cevap: İlkinde anlatıcı hakim bakış açısına sahiptir. Her şeyi bilir ve de okuru yönlendirir. 2. Metinde ise kahraman bakış açısı vardır. 1. tekil kişi ağzından yazılmıştır.

4. “Alt Kamara” ve “Kapadokya’ya Dönmek Çağrısı” adlı metinlerde kullanılan anlatım türlerini belirleyiniz. Bu iki metni sadece kullanılan anlatım türlerine göre sınıflandırmak mümkün müdür? Düşüncelerinizi açıklayınız.

  • Cevap: Hayır mümkün değildir. Bir çok farklı açıdan değerlendirme yapmak gerekmektedir. İkisinde de anlatım tekniği olarak öyküleme tekniğinden faydalanılsa da ikinci metin de aynı zamanda açıklama yönteminden de yararlanılmıştır.
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry