Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Cevapları

11. Sınıf Coğrafya Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 38

11. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 38 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Coğrafya Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 38

13. Kurutulmadan önce düzenli bir ekosisteme sahip olan Amik Gölü çevresinde kuruma sonucu ne gibi değişiklikler ortaya çıkmıştır?

  • Cevap: Gölde ve göl çevresinde yaşayan kuşlar, balıklar ve diğer canlıların nesli tükendi, saz ve kamış gibi bitkiler ortadan kalktı.

14. Amik Gölü ve çevresindeki sulak alanlar, Afrika’dan başlayıp kuzeye doğru uzanan kıtalar arası kuş göç yolu üzerinde bulunmaktadır. Bu durumda kuluçkaya yatma, barınma ve beslenme gibi imkânlara kavuşabilen kuşlar, gölün kurutulması sonucu yaşam şartları açısından ne gibi değişiklikler yaşamış olabilir?

  • Cevap: Bu havaalanı ile Anadolu-Afrika kuş göç yolunun geçtiği Belen Boğazı birbirine çok yakın olduğundan yılın 140 gününde çok yüksek, 60 gününde ise yüksek derecede uçak-kuş çarpışma riskini barındırmakta kuşlrın nesillerinin tükenmesine neden olmaktadır.  Kış mevsimini burada geçiren veya göç esnasında konaklayan kuşların sayısında önemli azalmalar oldu.

15. Gölün kurutularak tarım alanlarına dönüştürülmesi sonucu olumlu bir beklenti hâkimken ne gibi olumsuzluklar yaşanmıştır?

Cevap: Gölden elde edilen alan çevresine göre altı metre daha aşağıda kaldı. Bu alan, drenaj kanallarının tıkanması nedeniyle en küçük bir yağmurda dolarak neredeyse eski hâline dönmektedir. Böylece  her yıl on binlerce dönümlük ekili alan sular altında kalarak heba olmaktadır. Bununla birlikte Amik Gölü’nün kurutulması sonucu yöre iklimi değişmiştir. Örneğin yağış rejiminin düzensizleşmesi sonucu sellerin sayısı artmış. Bir zamanlar ülkemizin en önemli sulak alanlarından olan Amik Gölü’nün kurutulduğu alana yapılan havaalanı, yağışlarla gölün tekrardan oluşması sonucu sular altında kalmaktadır. Göl çanağında tarımın yapılması zaman zaman tarım ürünlerinin sular altında kalmasına ve ekonomik açıdan zarara neden olmuştur.

16. Drenaj kanalları kapatılarak gölün tekrardan oluşturulması durumunda göl ekosistemi eski özelliğine kavuşabilir mi? Nedenleriyle birlikte açıklayınız.

  • Cevap: Gölün tekrardan oluşması durumunda zaman içerisinde göl çevresinde tekrardan sulak alan ekosistemi oluşacaktır ve kuşların konakladığı bir alan durumuna tekrardan gelecektir. Ancak bazı nesli tükenen türlerin tekrardan oluşması son derece zordur.Gölün bulunduğu bölgeye hakim olan iklim yapısı ile birlikte gölü besleyen havzadaki kayaçların yapısı da göl suları üzerinde etkilidir. Bu faktörlere ek olarak gölün derinliği , gölü besleyen kaynakların özellikleri ve gölün gideğenin olup olmaması önem teşkil eden faktörlerdir. Gideğeni olan göller sularını denizlere boşaltabilirler.

Erzurum’da iki kişi, öldürdükleri bir Anadolu vaşağıyla fotoğraf çektirip sosyal medya sitesinden paylaştı. Nesli tükenmekte olan ve koruma altındaki yabani hayvanlar sınıfında yer alan vaşağın ölüsüyle poz veren gençlere tepki yağdı. Ayrıca fotoğrafın sosyal medyada yayılması üzerine olayla ilgili Millî Parklar Şube Müdürlüğü soruşturma başlattı. Soruşturma sonucunda her iki kaçak avcıya dokuz yüz dokuzar lira idari yaptırım cezası ile toplam 7 bin lira tazminat cezası kesildi.
(Basından)
17. Yukarıdaki metinden hareketle biyoçeşitliliğin korunması adına bireylere düşen sorumluluklar nelerdir?

  • Cevap:  Nesli tükenme tehlikesi altında olan canlıların yaşam alanları korunmalıdır.Avlanma zamanı gelmeden yasak ve kaçak avlanmanın önüne geçilmelidir.Çiftçiler bilgilendirilmelidir.

    Doğal gübre kullanılmalıdır.

    Çevre kirliliği azalmalıdır.

    Bütün insanları bilgilendirerek insanların doğa sever ve hayvan sever bir hale getirmeye çalışılmalıdır.

11. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 38 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry