11. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 103 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
11. Sınıf Coğrafya Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 103
1. Tarım alanlarından daha fazla verim alabilmek için neler yapılabilir?
- Cevap:
– Kıraç ve yağışlı olmayan yerlerde ekim nöbetleri uygulaması yapılmalıdır. Böylece nadas uygulaması sayesinde toprak bir sene dinlenecek v everim artacaktır.
– Tarlalarda bitki atıkları yakılmamalıdır. Hasat edilen ürünlerin artıkları belirli zamanlarda toprağa gömülerek çürütülmelidir.
– Toprağın organik maddeleri arttırılmalıdır. Bu işlem hayvan gübresi ile yapılabilir.
-Erozyona karşı önlemler alınmalıdır. Bu noktada buğday sap ve artıkları bırakarak oluşabilmesi muhtemel tehlikelerinde korunulabilir. Toprağın meyilli olduğu takdirde eğim doğrultusunda ekim yapılmamalıdır.
– Ekim- dikim zamanlaması doğru yapılmalıdır. Zamansız yapılan ekim işlemleri toprağa fayda sağlamaz aksine zarar verir. Ayrıca toprağı devirerek işlem yapan makineler tarlalarda kullanılmamalıdır.
– Toprak alkalileşmesinin yani toprak ph değerinin yüksek olması durumlarda ve toprak ph değerinin düşlük olması durumlarda kireç ve kükürt uygulamaları yapılarak ph değeri dengelenmelidir.
– Toprak tahlilleri yapılmalı ve sonuçlara göre gübreleme programları oluşturulmalıdır. Yapılması gereken gübreleme işlemi zamanında ve doğru doz ile yapılmalıdır.
– Ayrıca toprak verimliliğini arttırmak konusunda alanında uzman olan ziraat mühendislerine danışılmalıdır.
2. Madenlerin günlük hayattaki kullanımını örnekler vererek açıklayınız.
- Cevap: Madenler insanların hayatlarını şekillendiren aletlerin ortaya çıkmasında etkin bir rol oynamaktadır. İlk çağlardan bu yana maden kullanımı ile beraber insanlar günümüzdeki uygarlığı yaratmışlardır. Demir ve gibi madenler en eski kullanıma sahip olan materyaller olarak dikkat çekmiştir. Hemen hemen her alet içerisinde bulunan bu 2 madde; işlendikten sonra işlevine göre kimliğe bürünebilecek bir yapıdadır. O zamanlarda sadece avlanmak ve toplamak amacıyla kullanılan bu tip materyaller; artık her cihazın içerisinde de var olması ile bilinmektedir. Gündelik hayatımızın önemli bir kısmında da yer sahibi olması ile de adından söz ettiren materyallerdir.Demir ya da bakır gibi metallerin aksine altın ve gümüş madenleri de insanların hayatlarında önemli bir ölçüde yer almaktadır. Bu metaller işlevlerinin yanı sıra aynı zamanda da insanların mali girişimlerine de yer verecek düzeyde etkin kalan seçenekleri ile son derecede uygun şartları sağlaması bakımından ideal olarak değerlendirilmektedir. Bu sayede de genel olarak rağbet çekecek pozisyonda var olan söz konusu metal seçenekleri insanların alım gücü için kullanılmaktadır. Aynı zamanda da değerleri sürekli olarak artıp azalan kurlara da sahip oldukları için bir borsada da şekillenmektedirler. Buna bağlı olarak insanların alım gücünü belirleyen madenler olmasından ötürü de genel olarak talep edilen elementler olarak da tanımlanmayı sürdürmeleri ile bilinmektedirler.
3. Yakın çevrenizde hangi sanayi faaliyetine ait bir tesis kurulmasını isterdiniz?
- Cevap: Sanayi bölgeleri coğrafi konumlara göre şekillenmektedir. Bu yüzden şekillenen sanayi faaliyetleri farklı farklı koşullardan kaynaklı olarak bulundukları konumlarda üretime başlamışlardır. Bu koşullar gerek demografik gerek hammadde kaynaklı gerekse de ulaşım sebeplerinden dolayı da tercih edilmektedir. Konumundan dolayı Marmara Bölgesi içerisinde yoğunluk olan sanayi bölgeleri genelde Çatalca-Kocaeli alanında yoğun olarak görülebilmektedir. Bu bölge içerisinde var olan sanayi girişimleri de nüfus ve ulaşım kolaylığından dolayı da hayata geçirilmektedir. Zonguldak bölgesinde ise var olan taş kömürü yataklarından kaynaklı olarak demir çelik fabrikası bu bölge dahilinde kurulumunu gerçekleştirmiş ve uzun yıllardır hizmetlerini de devam ettirmiştir.Türkiye’nin her alanında var olan sanayi bölgeleri ülkenin üretim halinde olarak ekonomik konuda yükselmesi konusunda da ideal olarak değerlendirilmektedir. Aynı zamanda da var olan sanayi bölgeleri bu konumda yaşayan insanların da ekonomik refah düzeylerini de arttıran etkenler olarak görülebilecektir. Bölgenin insanlarının işsizlik oranlarını da azaltacak türde de faaliyetlerini gösterecektir.Sanayi bölgeleri ulaşım konusunda da gerek deniz gerekse de karayolu konusunda kusursuz konumda yer alan bölgeler içerisinde de kurulumunu tamamlamaktadır. Böylelikle üretilmiş olan unsurların kolay bir biçimde satın alınan bölgeye aktarılması durumu da söz konusu olmaktadır. Aynı zamanda da işçilerin de her bölgeden gelebilmeleri adına da yeterli bir evreye ulaşmış olacaktır.
11. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 103 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.