Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Biyoloji Meb Yayınları

11. Sınıf Biyoloji Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 58

11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 58 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Biyoloji Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 58

Aşağıdaki soruları metne göre yanıtlayınız.

Yüksek sesle müzik dinlemek kulak sağlığı bakımından zararlıdır. Taşınabilir müzik dinleme cihazlarının ses seviyesi 120 dB üzerine çıkabilmektedir. Kulaklıkla yüksek seviyede 1 saat kadar müzik dinleyen bireylerde yapılan işitme testinde 5-10 dB geçici işitme kaybı gözlenmiştir. Ses seviyesinin karşılaştırılması açısından el matkabı 98 dB, çim biçme makinası ise 107 dB seviyesinde gürültü oluşturmaktadır.

Ses şiddetine bağlı olarak gelişen hasar, tipik olarak iç kulakta “salyangoz” adı verilen bölümdeki işitme hücrelerinde veya sinirlerinde oluşur. Gençlerin büyük bir çoğunluğu yüksek sesle müzik dinledikten sonra kulakta çınlama, uğultu ve işitmede azalma gibi belirtilerle karşılaşmakta ancak bunu geçici bir durum olarak görmektedirler. Oysa bu tip belirtiler kalıcı bir hasara işaret ediyor olabilir. Bu durumda ses şiddetini azaltmak veya müzik dinlemeye bir süre ara vermek gerekmektedir. Kulakta uğultu, çınlama, denge kaybı, işitme kaybı gibi belirtiler ortaya çıktığında vakit kaybetmeden hekime başvurulmalıdır.

a) Yüksek sesle müzik dinlemek hangi rahatsızlıkları oluşturabilir?

  • Cevap: Yüksek sesle müzik dinlemek kulakta kalıcı zararlar oluşturabilir, işitme kaybı yaşayabiliriz.

b) Ses şiddetine bağlı olarak iç kulakta hangi bölümler etkilenmektedir?

  • Cevap: Ses şiddetine bağlı olarak iç kulakta salyangoz bölümü etkilenmektedir.

c) Yüksek sesle uzun süre müzik dinlemek, işitme sorunu yanı sıra denge sorunu da ortaya çıkarır. Bu durumu nasıl açıklarsınız?

  • Cevap: Yüksek sesli dalgalar kulağın iç kulak bölümüne doğru ilerledikçe, dengeyi sağlayan yapıların da bozulmasına sebep olur ve denge de böylece bozulabilir.

Renk körlüğü, miyopi, hipermetropi, astigmatizm, işitme kaybı ve denge kaybı gibi rahatsızlıklarının tedavisiyle ilgili teknolojik gelişmeleri araştırınız. Edindiğiniz bilgileri bir sunu hâline getirip sınıfta arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap:

Renk Körlüğü

Kırmızı-Yeşil Renk Körlüğü : Gözlerin kırmızı ve yeşili birbirinden ayırt edemediği durumdur. Hastalığı hızlıca saptamak için renk muayenesi tabloları kullanılmaktadır. Bu hastalık neredeyse sadece erkeklerde görülen genetik bozukluktur. X kromozomundaki genlerdeki eksiklik bu duruma yol açar. Erkeklerde sadece bir X kromozomu bulunduğundan eksik gen renk körlüğüne yol açabilir. Ancak kadınlarda neredeyse hiç görülmemesinin nedeni iki X kromozomundan en az birinin normal gen bulundurmasıdır.

Renk Körlüğünün Tedavisi

Renk körlüğünün tam tedavisi yoktur. Ancak son yıllarda üretilmeye başlayan Chromagen isimli özel bir lens sistemiyle renk körü hastalarının şikayetleri artık düzeltilebilmektedir. Tedavide özel renk filtreleri sayesinde göze gelen ışığın dalga boyu değiştirilerek hastanın renkleri algılaması ve ayırt etmesi sağlanmaktadır. Tedavi, gözlük veya kontakt lens olarak uygulanabilmektedir

Miyopi Yakın Görüşlülük

Uzak nesnelerden gelen ışık ışınları retinanın önünde odaklanır. Bu durum genellikle göz küresinin uzamasına bağlı ortaya çıkmakla birlikte gözün mercek sisteminin çok fazla kırma gücüne sahip olması sonucunda da görülebilir.

Hipermetropi Uzak Görüşlülük

Yakını görememe durumu genelikle göz küresinin kısa olmasına veya nadiren mercek sisteminin çok zayıf olmasına bağlı olarak ortaya çıkar. Paralel ışık ışınları retinaya ulaştıkları zaman gevşek durumdaki mercek sistemi tarafından yeterli ölçüde bükülmemişlerdir.
Miyop ve Hipermetrop görüşü Mercek Kullanılarak düzeltilebilmektedir.
Miyopide gözün önüne konulan ve ışınları ıraksayan bir içbükey küresel mercek ile düzeltilebilir.
Hipermetropili gözde ise gözün önüne konulan ve daha fazla kırma gücü sağlayan dışbükey bir mercek ile düzeltilebilir.

Astigmat

Gözün, görüntüyü bir düzlemde odaklarken, buna dik olan düzlemde farklı bir uzaklıkta odaklandığı kırma kusurudur. Genellikle gözün bir düzlemindeki kornea eğriliğinin çok daha fazla olması sonucunda ortaya çıkar. Silindirik bir mercek ile düzeltilebilmektedir.

11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 58 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry