Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Biyoloji Meb Yayınları

11. Sınıf Biyoloji Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 186

11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 186 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Biyoloji Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 186

3. İnsan bedeninde dokuların oluşmasını, çoğalmasını veya onarılmasını sağlayan asıl hücrelere kök hücre denir. Kan yapımı bakımından kök hücrelerin en çok bulunduğu yer kemik iliğidir. Kök hücre, ayrıca kanda ve bebeklerin kordon kanında da bulunur. Alıcı ve verici arasında kan grubu uyuşmazlığı olduğunda kemik iliğinden sıvı kısım ve alyuvarlar uzaklaştırıldıktan sonra hastaya kök hücre verilir. Bu yöntem, kanser başta olmak üzere pek çok hastalık için de yaşam kurtaran bir tedavi yöntemidir. Kemik iliği kök hücresi verecek gönüllüler 18-50 yaş arasındaki sağlıklı bireyler olmalıdır. Gönüllüler, sağlık merkezleri aracılığıyla kök hücre bağışında bulunabilirler.

A) Kök hücrenin kemik iliğinden ve kordon kanından elde edilmesinin nedeni nedir?

  • Cevap: Çünkü kemik iliği ve kordon kanında kök hücreler bulunur. Bu kök hücreler diğer hücrelere dönüşme yeteneğine sahiptir.

B) Kan grubu uyuşmazlığı bulunan kişilerde kök hücrenin kemik iliğindeki sıvı kısmın veya alyuvarların uzaklaştırılmasından sonra hastaya verilmesinin nedeni nedir?

  • Cevap: Aktarılan kemik iliğindeki sıvı kısım antikor, alyuvarların hücre zarında ise antijen bulunabilir. Bu durum nakillerde bağışıklık sistemiyle ilgili sorunlar ortaya çıkarabilir.

Aşağıdaki soruları görselde numaralandırılmış bölümlere göre yanıtlayınız.

11. Sınıf Biyoloji Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 188A) Açlığı ve susuzluğu kontrol eden bölge görseldeki kaç numaralı bölgedir?

  • Cevap: VII

B) Solunum, dolaşım, boşaltım gibi olayları düzenleyen kaçıncı bölgelerdir?

  • Cevap: II ve III

C) Geçirdiği bir trafik kazası sonucu işitme, konuşma ve tat alma duyularının ayırt edilmesi ve değerlendirilmesinde güçlük çeken bir bireyde beynin hangi bölümü zarar görmüştür?

  • Cevap: I ve VI

Ç) Görselde numaralandırılmış III. bölge hangi sistemin çalışmasını düzenler?

  • Cevap: Solunum merkezini düzenler. Omurilik soğanıyla birlikte yutma, kusma, sindirim etkinliklerini denetler

D) Tiroit bezinin tiroksin hormonu salgılayabilmesi için TSH hormonu tarafından uyarılması gerekir. Aksi hâlde guatr rahatsızlığı oluşur. Buna göre hangi bölgenin işlevini gerçekleştirememesi guatr rahatsızlığına neden olur?

  • Cevap: V

5. 1, 2 ve 3 nolu deney tüpleri sindirim için en uygun koşullarda tutulmaktadır. Aşağıdaki soruları bu duruma göre nedenleriyle yanıtlayınız.

A) Hangi tüpte kimyasal sindirim gerçekleşir?

  • Cevap: 1 ve 2

B) Hangi tüpte kimyasal sindirim gerçekleşmez? Neden?

  • Cevap: 3, yağı sindiren enzim bulunmadığından.

11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 186 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry