Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Öğün Yayınları

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Öğün Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 97

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 97 Cevapları Öğün Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Öğün Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 97

6. Söyleyicinin şiirde konuşan, şairin sesini ve söyleyişini emanet ettiği kişi/varlık olduğu bilgisinden yola çıkarak okuduğunuz saguda söyleyici ile hitap edilen kişi/varlık arasındaki ilişkiyi belirleyiniz.

  • Cevap: Anlatıcı şairin kendisidir. Anlatıcı bu “Sagu” da destanlaşmış bir yiğit olan Alp Er Tunga’nın ölümü üzerine beylerin üzüntülerini dile getiriyor. Alp Er Tunga, Saka Türklerinin başarısı için çalışmış büyük bir devlet adamı olarak anlatıcı tarafından hatırlanıyor

7. Sagunun yazıldığı dönemin edebî, siyasi, toplumsal ve kültürel şartlarının saguya etkilerini ve sagunun; yazıldığı dönem veya sonraki dönemlere edebî, siyasi, sosyal ve kültürel etkilerini değerlendiriniz.

  • Cevap: Bu gelenek İslamiyet’in kabulünden sonra da mersiye geleneği ve ağıt geleneği şeklinde günümüze kadar gelmiştir, İslamiyet öncesi Türk edebiyatında, Orta Asya’da toplumu bir araya getiren çeşitli törenler yapılırdı. Bu törenlerden biri de yuğ törenleridir. Sagu, yuğ adı verilen ölüm törenlerinde, çoğunlukla yiğitlerin arkasından, onların iyilik ve yararlıklarını dile getiren ağıtlarıdır.

8. Okuduğunuz saguda, sagunun söylendiği dönemin gerçekliğini yansıtan unsurları bularak sagudaki millî, manevi ve evrensel değerleri belirleyiniz.

  • Cevap: “Sagu” da destanlaşmış bir yiğit olan Alp Er Tunga’nın ölümü üzerine beylerin üzüntüleri dile getiriliyor. Alp Er Tunga, Saka Türklerinin başarısı için çalışmış büyük bir devlet adamıdır. Bazı kaynaklarda, İranlıların Afrasiyab adını verdikleri kahraman ile Türk kahramanı Alp Er Tunga’nın aynı kişi olduğu söylenir. Alp Er Tunga’nın savaşta Çinliler tarafından öldürülmesi üzerine söylenmiştir.

9. Sagunun halk edebiyatındaki karşılığına ağıt, divan edebiyatındaki karşılığına ise mersiye dendiğini biliyorsunuz. Buna göre edebiyatımızda sagu türünde yazılmış olan eserleri sıralayınız.

  • Cevap: Bu şiirde işlenen ölüm gerçeği yaşamın her alanında vardır. Sanatçılar eserlerinde bu temayı her zaman dile getireceklerdir. Tanzimat Dönemi sanatçılarından Abdülhak Hamit Tarhan’ın karısının ölümü üzerine yazdığı “Makber” adlı şiirin edebiyatımızda önemli bir yeri vardır.

Bir toplumun geçmişten günümüze aktardığı ortak değerler nelerdir? Bildiklerinizi aşağıya yazınız.

Cevap:

MADDİ DEĞERLERİMİZ
Tarihi eserlerimiz
El sanatlarımız
Yemek kültürümüz
Giysilerimiz
Takılarımız

MANEVİ DEĞERLERİMİZ
Dilimiz
İnançlarımız
Bayrağımız
Ahlak anlayışımız
Geleneklerimiz
Halk oyunlarımız
Destanlarımız

10. Sınıf Öğün Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 97 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
clap
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry