Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Öğün Yayınları

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Öğün Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 86

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 86 Cevapları Öğün Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Öğün Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 86

A. Yazma Tür ve Tekniklerini Tanıma

HİKAYE ÖRNEĞİ YAZMA

OLMAYAN YAZ TATİLİ

Tatile gitmek için can atıyordum. Bütün yılın yorgunluğunu atacaktım bu tatil sayesinde. Deniz kenarında motor sesleriyle dalgaları izleyecektim. Bu hayalleri kurarken nereden bilebilirdim ki ulaşımın çok zor olacağını. Otobüste yolcular o kadar yüksek sesle konuşuyorlardı ki kulaklarım sağır oldu nerdeyse. Tam şehirden çıkarken uykuya dalabildim. Dinlenerek gidemediğim için de tatilim biraz kötü geçmişti. Yine de bir kaç günlüğüne de olsa dinlenmek tatil yapmak güzeldi. Beni asıl şaşırtan tatil yerinde insanların kaba davranışları olmuştu. Mehmet adındaki satıcı sadece bağırıyor Fatma adındaki teyze ise etrafındaki herkes ile ilgili dedikodu yapıyordu. Bu yüzden bir daha tatil mi tövbeler olsun dedim.

Ünitede incelediğiniz metinlerden hareketle bir hikaye yazınız. Hikaye yazarken dikkat edilmesi gereken bazı hususları anlatan aşağıdaki bilgilerden yararlanınız.

a. Hazırlık

Konuyu, kişileri ve bunların hikâyedeki işlevlerini belirleyiniz (Yaşadığınız, tanık olduğunuz ya da hayal gücünüzle canlandırdığınız bir olay ya da durumu kurgulayarak yazabilirsiniz.).

Yazacağınız hikâyenin amacını ve hedef kitlesini belirleyiniz.

Hikâyenizde okuyucuya vermek istediğiniz temel düşünceyi ve yardımcı düşünceleri belirleyiniz.

Bunları yaparken okuduğunuz kitaplardan, yaptığınız gözlemlerden, okul ve çevre eğitiminden, düşünme ve hayal kurma yoluyla yaptığınız buluşlardan faydalanabilirsiniz.

b. Planlama

Yazacağınız hikâyenin serim, düğüm, çözüm bölümlerinde neleri, hangi sırayla ve nasıl anlatacağınızı belirleyiniz.

Olay örgüsünü, çatışmaları; mekânı, zamanı; anlatıcı ve bakış açısını belirleyiniz.

c. Taslak oluşturma

Duygu, düşünce üretme ve planlama aşamalarından sonra hikâyenizle ilgili taslak bir metin oluşturunuz. Hikâyenizde anlatma, gösterme, diyalog ve iç konuşma tekniklerini kullanmaya çalışınız.

Hikâyenize konu ve içerikle ilgili kısa, ilgi çekici bir başlık bulunuz.

Hazırladığınız yazı taslağını geliştirerek metin hâline getiriniz.

Metninizi oluştururken iyi bir anlatımda bulunması gereken açıklık, akıcılık, yalınlık, duruluk gibi özellikleri dikkate alınız.

Yazınızda farklı cümle yapılarını ve türlerini (basit, birleşik, sıralı, bağlı, eksiltili, devrik, kurallı, isim cümlesi, fiil cümlesi) kullanmaya özen gösteriniz.

ç. Metni düzeltme ve geliştirme

Yazma aşaması bittikten sonra metninizi tutarlılık, cümle ve paragraflar arası ilişki, başlık, kelime tercihleri açılarından değerlendiriniz.

Metninizde anlatım bozukluğu, yazım ve noktalama hataları varsa bunları düzeltiniz.

B. Uygulama

Yazmış olduğunuz hikâyeleri arkadaşlarınızın da görüp okuyabilmesi için sınıf panosu, okul panosu, dergi, gazete, sosyal medya vb. yerlerde sergileyiniz.

Ayrıca yazdığınız metnin hukuki, ahlaki ve mesleki sorumluluğunun bilincinde hareket etmeye özen gösteriniz.

A. Sözlü İletişim Tür ve Tekniklerini Tanıma

Hikâyeden uyarlanmış bir film (Ömer Seyfettin’in Pembe İncili Kaftan, Mustafa Kutlu’nun Uzun Hikâye adlı eserleri gibi) izleyiniz. Bu filme konu olan hikâyeyi okuyunuz.

B. Uygulama

İzlediğiniz film ile okuduğunuz hikâyeyi karşılaştırıp aralarındaki farkı sınıf ortamında değerlendiriniz.

10. Sınıf Öğün Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 86 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry