10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 74 Cevapları Öğün Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Öğün Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 74
9. Samipaşazade Sezai, eserlerinde gözleme önem vermiştir. Betimlemelerde ağır bir dil kullanmıştır. Konuşma bölümlerinde sade ve doğal bir dil kullanmıştır. Bu bilgilerden hareketle okuduğunuz metni de dikkate alarak yazarın dil ve üslup özelliklerini belirtiniz.
- Cevap: Yazarın bu hikayesi diğer hikayelerine göre daha sade bir dilin özelliklerini taşımaktadır. İfadeler açık, net ve anlaşılırdır. İç betimlemeler fazla olsa da okuru sıkmamaktadır.
10. Okuduğunuz metni; bağlı olduğu edebî dönem, akım, gelenek, topluluk açısından değerlendirerek metinde görülen edebî, felsefi, estetik anlayışın metne yansımalarını değerlendiriniz.
- Cevap:
Akım: Tanzimat Döneminin ikinci nesil yazarlarındandır.
Dönem: Osmanlının son dönemlerinde yaşamış olan yazar o dönemleri eserlerinde yansıtmıştır.
Gelenek: Klasik Dönem ile Batı etkisinde kalacak olan modern edebiyatın arasında bir yerlerdedir.
11. Okuduğunuz metni ve yazarın biyografisini de dikkate alarak yazar ile metin arasındaki ilişkiyi değerlendiriniz.
- Cevap: Yazar metinde kendi görüş ve düşüncelerini yansıtmaktan geri durmamıştır. O dönemlerdeki her yazarda bu tarz kendisini hemen belli eder. Yazar aynı zamanda anlatıcı konumundadır. Yani okura kendi yorumlarını da aktarmaktadır.
12. Tanzimat Dönemi’ndeki hikâye yazarlarını ve eserlerini sıralayınız.
- Cevap: Daha ilk eserlerden başlayarak, Tanzimat edebiyatı öykü ve romancılarının bir kısmı halka (Ahmet Mithat, Emin Nihat, Şemsettin Sami, Nabizade Nazım), bir kısmı aydın kişilere (Namık Kemal, Sami Paşazade Sezai, Recaizade Mahmut Ekrem) seslenmeyi tercih etmişlerdir.
- Araba Sevdası: Yanlış batılaşmanın yol açtığı komik durumlar. (R. Mahmut Ekrem)
- Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat: Görmeden evlilik, erkek baskısı ve zulmüne dayalı aile şartları, kadınların esareti. (Şemsettin Sami)
- İntibah, Araba Sevdası: Yanlış kadınları sevmenin doğurduğu yıkımlar.
- Sergüzeşt: Kölelik ve cariyelik. (Şemsettin Sami)
- Karabibik: Bir köy yaşamı. (Nabizade Nazım)
- Zehra: Kıskançlık ve kıskançlığın yol açtığı olumsuzluklar. (Nabizade Nazım)
- Cezmi: Tarihi bir olay. (Namık Kemal)
- Felatun Bey’le Rakım Efendi: Batılılaşmanın hangi yoldan ve ne şekilde olması gerektiği. (Ahmet Mithat Efendi)
Bir edebî eserin okunmasında etkili olan unsurlar nelerdir? Aşağıya sıralayınız.
- Cevap: Öncelikle hem içerik hem de biçim yönünden kuvvetli ve iyi olmalıdır. Hem okuyanda zevk uyandırmalı hem de içerdiği konularla da okuru düşünmeye zorlamalıdır.
10. Sınıf Öğün Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 74 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.