10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 300 Cevapları Öğün Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Öğün Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 300
6. Aşağıdaki boşlukları doğru kelime ve ifadelerle tamamlayınız.
- Cevap:
() a) Gezi yazılarında çoğu kez kronolojik zamanlı plan uygulanır. Gezi yazarları, gözlem ve izlenimlerini daha çok tasvirî bir üslupla kaleme alırlar.
() b) Gezi yazısı yazarken ilgiyi uyanık tutmak, okuyucuda okuduğu yerleri görme isteği uyandırmak çok önemlidir.
() c) Türk edebiyatında en eski seyahatnameler, Timur’un oğlu Şahruh’un yanında bulunan Gıyaseddin Nakkaş’ın yazdığı Acâib’ül-Letâif ve Ali Ekber Hatâî adlı bir tüccarın kaleme aldığı Hitâînâme adlı eserlerdir.
() ç) Şeydi Ali Reis’in Mirat-ül Memalik adlı eseri, ilk gezi yazısı örneği kabul edilir.
() d) Evliya Çelebi’nin 10 ciltlik Seyahatname’si, bütün görmüş ve gezmiş olduğu ülkeler hakkında oldukça önemli bilgiler içermektedir. Eser bu yönden Türk kültür tarihi ve gezi edebiyat açısından önemli bir yere sahiptir.
7. Gezilen yerlerin ayrıntılı bir şekilde anlatılması Türk edebiyatında çok eski bir gelenektir. Divan edebiyatında adıyla bilinen gezi yazıları sadece edebiyatımız açısından değil tarih, coğrafya ve halk bilimi için de oldukça önemli ve zengin bir hazinedir.
Bu parçada boş bırakılan yere aşağıdaki terimlerden hangisi getirilmelidir?
A) vakayiname B) tezkire C) seyahatname D) siyer E) gazavatname
- Cevap: C
8. Tur aracımız harekete hazır. Kısmetse bugün yoğun geçecek. Edip Yalçın Bey’in rehberliğinde Yahyalı, Kapuzbaşı Şelalesi, leylek göçü derken Sultan Sazlığı’na uğrayacağız. Sonra da Yeşilhisar’dan Soğanlı’ya, oradan da Urgüp’e geçip tam bir Kapadokya turu atarak geldiğimiz istikametten Kayseri’ye yol alacağız. Böylesi durumlarda yetmez sanılan sıradan bir gün, koskocaman bir zamana dönüşü veriyor.
Bu parça aşağıdaki metin türlerinin hangisinden alınmıştır?
A) röportaj B) makale C) günlük D) gezi yazısı E) fıkra
- Cevap: D
9. Dış kapının kemeri altından Tac Mahal’e bakıyoruz. Servili bir su kanalının sonunda onun klasik olduğu kadar esrarlı güzelliği ve bilhassa hatırası, bizi kendisine doğru çekiyor. Geniş bir mermer taraça ortasında büyük bir kubbe ve yanında daha küçük kubbeler… Nispetlerinde o kadar ahenk var ki uzaktan görülen o sadelik, yaklaştıkça bir ihtişam manasına bürünüyor. Kapı eşiğinde ise ulu ve baş döndürücü bir heybete dönüşüyor.
Yazarın bu şekilde bir yazı yazmak için aşağıdaki metin türlerinden hangisinin özelliklerini bilmesi gerekir?
A) gezi yazısı B) anı C) haber D) biyografi E) deneme
- Cevap: A
10. Aşağıdaki açıklamalardan hangisi gezi yazıları için söylenemez?
A) Görülen yerler, izlenimler, yalın ve sürükleyici bir üslupla anlatılır.
B) İlginç özelliklerin, dikkat çeken mekânların anlatımı öne çıkarılır.
C) Yaşanmış bir gerçeklik üzerine oluşturulur.
D) Gezilen yerlerin geçmişi, kültürü, siyasi yapısı hakkında bilgi verilir.
E) Nesnel verilerden oluşan bilimsel belge niteliği taşır.
- Cevap: E
10. Sınıf Öğün Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 300 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.