10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 296 Cevapları Öğün Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Öğün Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 296
Reşat Nuri Güntekin’in Varlık içinde Yokluk adlı metninden alınan aşağıdaki parçada geçen cümlelerin çeşitlerini bulunuz. Bunların işlevlerini belirleyiniz.
Bir iki saat sonra çaresizlik karşısında gene buraya muhtaç olmak korkusu ile müzakereyi birdenbire kesmeğe cesaret edemedim ve otelciye müphem bir teşekkürden sonra ayrıldım.
Ertesi gün Evkaf oteli hakkında bir tanıdıktan şu izahatı alıyorum: Oteli işletecek kiracıya ait olması lâzım gelen mobilya meselesi, kira ücretinin ağırlığı, buna mukabil yolcuların haklarını korumak isteyen belediyenin yataklara fahiş bir ücret konmasına izin vermemesi gibi sebeplerden dolayı otele şimdiye kadar talip bulunmamış.
Ertesi sene aynı mevsimde gene Denizli yolundayım. Bu sefer artık korku yoktur. Otel kimbilir ne zaman- danberi işlemeğe başlamıştır. “Allah vere de tesisat eskimiş olmasa” diye lâtifesini bile yapıyorum.
- Cevap:
Falih Rıfkı Atay’ın Bizim Akdeniz adlı metninden alınan aşağıdaki parçada geçen altı çizili kelimelerin yazımını kontrol ederek doğru yazılıp yazılmadıklarını belirtiniz.
Bir akşam üstü, Erenkuş’a doğru yürüyünüz ve elektrik santral’ının taraçasına inerek, iki yanınızda gür çağlayanlar, körfezi ve Akdağ’ı seyrediniz. Fransız seyyahı diyor ki: “Bu dağların arkasına inen güneşi Antalya yakasından görmek kadar haşmetli bir şey akla gelemez.” Kumsaldan en yükseği 3450 metreye çıkan bu dağ, tepe, sırt ve geçit yığınlarının ılık bir ekim ikindisine aydın ve koyu, görüp yanan renklerine bakıyorum. Toroslar, Antalya körfezinden, bu dalgalarla Akdeniz’e kavuşuyor. Sıfırdan üç bin metre, şehir ve liman üstünde, ezici boğucu ve bunaltıcı bir ufuksuzluk hatıra getirebilir. Yatık kıyılı, dar limanlı ve yakın yüksek dağlı İskenderun’da da hal böyledir. Antalya’nın arkası ve bir yanı alabildiğine açıktır.
- Cevap:
Reşat Nuri Güntekin’in Varlık İçinde Yokluk adlı metninden alman aşağıdaki parçada geçen noktalama işaretlerinin hangi amaçla kullanıldığını belirtiniz.
Fakat bu zavallı binayı gene aynı halde bulmayım mı? Yalnız rengi bir parça bozulmuş, ötesi berisi örselenmiş. Tıpkı kendi kendine ihtiyarlamağa mahkûm, kısmetsiz bir kız vaziyetinde.
İsyan içinde bunun sebebini sordum. Vilâyetin büyük bir memuru şu cevabı verdi:
— Otelin açılması gene geçen seneki sebeplerdendir. Binaya yakışacak mobilyayı satın almağa kadir babayiğit çıkmadı… Sonra bu şehir az çok körfez vaziyetindedir. Fazla yol uğrağı değildir. Burası ucuz bir halk oteli olarak açılırsa maksat kaybolacak. Fiyatlar biraz yükseltilirse büsbütün boş kalması muhtemel. İşittiğimize göre bu binayı başka bir işte kullanmak üzere müşteri aranıyormuş.
— Oteli yapan gayretli ve ilerici Evkaf müdürü bu iş için ne düşünüyor acaba?
— O şimdi burada değil. İşe yaramaz bir bina yaparak Evkafı zarara soktuğu için adamı tekaüde şevkettiler.
- Cevap:
10. Sınıf Öğün Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 296 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.