10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 137 Cevapları Öğün Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Öğün Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 137
1. Şarkı türü Türkler tarafından divan edebiyatına kazandırılan, bestelenmek amacıyla yazılan bir şiir türüdür. Siz de Türklerin edebiyata kazandırdıkları türlerden bildiklerinizi sınıfta arkadaşlarınızla paylaşınız.
- Cevap: Tuyuğ: Türklerin Divan şiirine kazandırdığı nazım şeklidir. Maninin karşılığı sayılabilir. Diğerleri koşuk, koşma, mani, türkü, ninni, ağıt… vb.
2. Osmanlı Dönemi’ndeki sosyal yapının ve kültür farklılıklarının edebiyata etkisi nedir? Sözlü olarak ifade ediniz.
- Cevap: Osmanlı Devleti; Türk, Kürt, Rum, Arap, Çerkez, Sırp, Yunan, Bulgar … vb pek çok farklı kültürden oluşan kozmopolit bir yapıya sahipti. Bunun yanında sosyal yapı da farklı tabakalardan oluşmaktaydı. Sosyal yapı ve kültür farklılıkları doğal olarak edebiyatı da etkilemiştir. İslamiyet etkisindeki Türk edebiyatı divan ve halk edebiyatı olmak üzere ayrılmıştır. Divan edebiyatı Arap ve İran edebiyatı etkisi altında gelişmiştir. Bu etki, Arapca ve Farsça sözcüklerin Türkçeye girmesinin yanı sıra, bu dillerin anlatım biçimlerinin benimsenmesiyle de kendini gösterir. Tanzimat’la birlikte sosyal ve siyasi alandaki gelişmeler edebiyatı da etkilemiş, Batılı edebî türler kullanılmaya başlanmış, klasik tarzda eserler terk edilmeye başlanmıştır.
10. Sınıf Öğün Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 137 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.