Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Öğün Yayınları

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Öğün Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 136

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 136 Cevapları Öğün Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Öğün Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 136

6. Okuduğunuz şiirde, söyleyici ile hitap edilen kişi/varlık arasındaki ilişkiyi belirleyiniz.

  • Cevap: Şiirde söyleyici Hz. Muhammet’e sevgisini ve övgülerini sunuyor. Söyleyici peygamber aşkıyla yanıp tutuşan, ona kavuşmak isteyen dindar bir gönül insanıdır.

7. Şiirin, bağlı olduğu edebî dönem, akım, gelenek, topluluktan hareketle okuduğunuz şiirdeki edebiyat, sanat ve fikir akımlarının yansımalarını değerlendiriniz.

  • Cevap:
Edebi Dönem: Divan edebiyatı
Gelenek: Divan şiiri geleneği, tasavvuf anlayışı
Fuzuli, 16. yüzyılda yaşamış büyük bir divan şairidir. Dönemin sosyal ve siyasi ihtişamı onun şiirlerine de yansımıştır.  Bu kasidesinde de güçlü bir ifade ve ince bir dil zevki vardır. İmge ve mecazları  tasavvuf felsefesine özgü bir derinlikle ele almıştır.  Kasidede öne çıkan değer Hz. Muhammet’e duyulan büyük sevgi, bağlılık ve hürmettir. Şair bunu çok farklı edebi sanatlarla ustaca dile getirmiştir.

 

8. Okuduğunuz şiirdeki açık ve örtük iletileri belirleyiniz. Şiirle ilgili tespitlerinizi, eleştirilerinizi, güncellemelerinizi ve beğeninizi metne dayanarak ifade ediniz.

  • Cevap:
Peygamber sevgisi, peygambere kavuşma isteği pek çok ileti kullanılmıştır.
Fuzuli’nin bu şiiri edebiyatımızdaki en ünlü “naat”lardandır. Fuzuli Hz. Muhammed’e duyduğu sevgi ve hürmeti kendine özgü şiirsel ve felsefi bir üslupla dile getirmiştir. Bu sevgiyi doğrudan anlatmak yerine tabiatın en kutsal varlığı ve yaşam kaynağı olan “su” kavramı ile özdeşleştirerek dile getirmiştir.  Birçok beyitte suyu kişileştirmiştir.

 

9. Okuduğunuz şiirin, bağlı olduğu edebî dönem, akım, gelenek, topluluğu; şiiri ve şairin biyografisini de dikkate alarak şair ile şiir arasındaki ilişkiyi değerlendiriniz.

  • Cevap: Divan edebiyatının en büyük şairlerinden olan Fuzuli Su Kasidesi’nde Hz. Peygamberimize duyduğu sevgisini son derece lirik, samimi ve içten bir dille anlatmıştır.

10. Divan şiirinde kaside türünde eser vermiş önemli sanatçıları ve eserlerini sıralayınız.

  • Cevap:

Ahmet Paşa “Güneş” ve “Kerem” kasîdeleri

Şeyyad Hamza:  14. yüzyıl şairi olan Şeyyad Hamza;  Hz. Peygamberin vefatıyla ilgili kaleme aldığı naat türü kasideleriyle şöhret bulmuştur.

Baki Sadrazam Ali Paşa adına yazdığı bahariye ve Mehmed Çelebi’nin övgüsüne sünbül kasidesi başta olmak üzere toplam 27 kaside yazmıştır.

Fuzuli Divanı ‘nda 37 kaside olduğu bilinmektedir. Bunlar; dönemin padişahlarına, devletin ileri gelenlerine ve meşhur Bağdad Seferi’ne katılan pek çok kişiye yazdığı kasidelerdir. Söz konusu kasidelerin içinde en meşhur olanları ise; sabii, olur, hançer, Hz. Peygamberin övgüsüne sunduğu su ve Kanuni Sultan Süleyman’a yazdığı gül redifli kasideleridir.

Hayali Bey 27 adet kasidesi vardır.

Nev’i   Kasidenin Türk edebiyatında gelişmesine büyük katkısı olan 16. yüzyıl divan şairlerinden Nev’i’nin Divanı’nda yaklaşık 50 kaside vardır.

Nef’i Tam bir kaside üstadıdır. 59 kaside söyleyen Nef”i’ nin meşhur kasidelerinin başında, Sadrazam Murad· Paşa’ya sunduğu “olur” redifli kasidesi; Sultan Murad’a yazdığı Bahariye’si;  Sultan Osman’nın Lehistan Seferi’ne söylediği “Aferin ey rüzgarun şeh-süvar-ı safderi ‘Arşa as şimden geru tiğ-i süreyya-cevheri” matlalı kasidesi; Sultan Ahmed’i medh ettiği ve Edirne’nin kışını anlatan şita’iyyesinin yanı sıra IV. Murad’ın Ağa Alacası adlı atını abartılı bir şekilde övdüğü kaside-i rahşiyyesi de vardır.

Naili Divanı’nda 35 kasidesi vardır.

Şairin okuyucuyu etkilemek için kasidedeki düşünce ve varlıklara yönelik nasıl bir anlatım tutumunu tercih ettiğini aşağıya yazınız.

  • Cevap: Şair okuyucu etkilemek için son derece lirik bir anlatım kullanmıştır. Soyut bir gerçeklik olan sevgi, somut bir varlık olan su, suyun hareketleri gibi ögelerden yararlanarak edebi bir şekilde ifade etmiştir. Peygamberimize sevgisini kişisel duyarlılık ve kendine özgü şiirsel bir üslupla dile getirmiştir.

10. Sınıf Öğün Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 136 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry