10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 116 Cevapları Öğün Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Öğün Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 116
1. Geçmişten geleceğe taşınan kültür miraslarımızdan bildiklerinizi sözlü olarak ifade ediniz.
- Cevap: Meddahlık geleneği, Mevlevi sema töreni, Aşıklık geleneği adana, Karagöz, Nevruz,Barana, sıra gecesi, Kırkpınar yağlı güreş festivali, Alevi bektaşi ritüeli-semah, Tören keşkeği geleneği, Mesir macunu geleneği, Kahve kültürü, Hıdırellez, Ebru sanatı, Nazar boncuğu geleneği, Aşure geleneği, Sarıkeçeliler ve yayla göçü, Islık dili, Taş işlemeciğliği geleneği, Ahilik, Çini sanatı, Çoban bayramları: koç katımı,, Yünüm-koyun yüzdürme, Çömlekçilik geleneği, Hamam kültürü, Hayır geleneği, İmece, Halay, Kilim dokuma geleneği, Kirvelik, Köçeklik, Köroğlu hikayelerini, Oya sanatı, Yağmur duası törenleri, Yayla şenlikleri, Yaylacılık geleneği, Yazmacılık geleneği, Zeybeklik geleneği.
2. Çağlar boyu yaygın bir biçimde süren mâni söyleme geleneği son yıllarda eskiye oranla önemini kaybedip azalmaya başlamıştır. Bunun nedeni toplum olarak kültürümüze yabancılaşmamızdan mı kaynaklanıyor? Sınıf ortamında tartışınız.
- Cevap: Değişen ve hızla gelişen Dünya ile birlikte hayatımızda teknolojik anlamda pek çok değişiklik oldu. Bu teknolojik değişimler maalesef bizim kendi kültürümüze yabancılaşmamıza neden oldu. Bu sebepten dolayı mâni söyleme geleneği son yıllarda eskiye oranla önemini kaybedip azalmaya başlamıştır
3. Toplumumuzda mâniler genellikle hangi ortamlarda, hangi amaçla söylenir? Sözlü olarak ifade ediniz.
- Cevap: MÂNİ SÖYLEME GELENEĞİ
Mâni daha çok iş yaparken, tarlada, imecede ve kına gecesi, gelin hamamı gibi törensel ortamlarda söylenir. Gelin-kaynananın, kadın-erkeğin atışma esnasında söyledikleri iletişim unsuru mâniler ile Ramazan mânileri, mantıfar mânileri ve yüzük oyunu gibi belirli oyunlarda söylenen mâniler de vardır. Konuları da söyleniş sebebine bağlı olarak değişir.
Kına gecelerinde söylenen mânilerde gelin başta olmak üzere, gelinin anası, kaynanası, görümcesi gibi bazı kişiler mâniye konu edilir ve kına yakılırken söylenen mânilerle gelin ağlatılır.
Kış gecelerinin vazgeçilmezlerinden olan yüzük oyununda taraflar birbirlerini mânilerle kızdırmaya çalışır. Hece ve mısra sayılarında tutarsızlık bulunan bu mâniler, yüzüğün gizlenip rakip takıma oyun tepsisinin sunulması esnasında tahminler yapılırken söylenir.
Mâniler kimi eğlence ortamlarında def eşliğinde söylenir. Güzel def çalan biri eline defini alır, bir taraftan çalıp diğer taraftan mâni söyleyerek kendisine eşlik edecek kişiyi arar, bazen mâni söyleyecek kişiler istekli olmayabilirler, bu durumda o kişileri teşvik etmek ve sonunda mâni söyletmek için ardı ardına mâniler sıralar.
10. Sınıf Öğün Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 116 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.