10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 88 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 88
1. Metnin ikinci paragrafında, noktalı virgül (;) işaretinin hangi amaçlarla kullanıldığım yazınız.
- Cevap: Noktalı virgül (;) işareti bu paragrafta iki yerde kullanılmıştır. Birincisinde eş görevli olmayan ögeyi diğerlerinden ayırmak için, ikincisinde ise ögeleri arasında virgül bulunan sıralı cümleleri birbirinden ayırmak için kullanılmıştır.
2. Hatıralarını yazmış yerine Anılarını yazmış örneğinde olduğu gibi bu iki cümle anlamca örtüşürken Bu kolye annemden bana bir anıdır cümlesinde anı’dan çok hatıra cümleye daha uygun düşmektedir. Yukarıdaki cümlede eğik yazıyla yazılmış ifadeleri yazım kuralları açısından değerlendirdiğinizde ulaştığınız sonuçlar nelerdir? Cümleyi farklı bir şekilde yazacak olsanız nasıl yazarsınız?
- Cevap: Cümle içerisinde özel olarak belirtilmek istenen sözler, kitap ve dergi adları ve başlıkları tırnak içine alınmaksızın eğik yazıyla dizilerek de gösterilebilir.
3. Son paragraftaki kısa çizginin kullanım amacı nedir? Burada kısa çizginin yerine başka hangi noktalama işareti kullanılabilir? Noktalama işaretlerinin birbirinin yerine kullanılması dilimiz için bir zenginlik sayılabilir mi? Görüşlerinizi yazınız.
- Cevap: Kısa çizgi, cümle içinde ara sözü ayırmak için kullanılmıştır. Bu işaretin yerine virgül (,) de kullanılabilir. Bu sorunun son kısmı, kişisel görüş içerebilir, bu nedenle farklı cevaplar gelebilir.
4. Okuduğunuz metni de göz önünde bulundurarak noktalama işaretlerinin bir yazıda jest ve mimik görevi gördüğünü söyleyebilir misiniz? Gerekçelerinizle yazınız.
- Cevap: Olası Cevap: Jest; bir duyguyu, düşünceyi ya da bir konuyu anlatırken el, kol, ayak veya baş ile yapılan hareketler ve beden hareketlerinin tamamına verilen isimdir. Mimik ise bir duyguyu, düşünceyi ya da bir konuyu anlatırken kaş, göz, ağız, yüz hareketleriyle anlatmaktır. Noktalama işaretleri; duygu ve düşünceleri daha açık ifade etmek, cümlenin yapısını ve duraklama noktalarını belirlemek, okumayı ve anlamayı kolaylaştırmak, sözün vurgu ve ton gibi özelliklerini belirtmek üzere kullanılan işaretlerdir. Bu tanımlardan yola çıktığımızda noktalama işaretleri, bir yazıda jest ve mimik işlevi görmektedir.
10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 88 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.