Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 746

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 746 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 746

1. Cumhuriyet Döneminde edebiyatımızda gezi türünde sayı ve nitelik yönünde büyük bir ilerleme sağlanmıştır. Bu dönemin tanınmış gezi yazarlarının arasında önce Falih Rıfkı Atay’ı anmak gerekir. Falih Rıfkı Atayın “Denizaşırı”, “Taymis Kıyıları”, “Bizim Akdeniz”, “Tuna Kıyıları”, “Hind”, “Yolcu Defteri” ele alınan konular ile gözlem ve anlatım ustalığı bakımından değerli eserlerdir. Diğer bir önemli isim olan Melih Cevdet Anday’ın, “Sovyet Rusya, Azerbaycan, Özbekistan, Bulgaristan, Macaristan” seyahatnamesi bu ülkelerde gözlemlediği insan manzaralarını anlattığı gezi kitabıdır. Cumhuriyet Döneminde gezi türünde eser veren diğer yazarlar arasında “Tu- nadan Batıya” ve “Yurttan Yazılar” adlı kitaplarıyla İsmail Habib Sevük, “Anadolu Notları” adlı iki ciltlik kitabıyla Reşat Nuri Gültekin , “Anadolu Manzaraları” adlı kitabıyla Hikmet Birand, “Mavi Yolculuk” ve “Mavi Anadolu” eserleriyle Azra Erhat sayılabilir.
Cavit Kavcar, Yazılı ve Sözlü Anlatım

Bu bilgiyi göz önünde bulundurduğunuzda özellikle Cumhuriyet Döneminde gezi yazısı türünde sayı ve nitelik bakımından gelişme yaşanmasının nedenleri sizce neler olabilir? Düşüncelerinizi gerekçeleriyle yazınız.

  • Cevap: Cumhuriyet Dönemi nesir alanında gelişmelerin yaşandığı bir dönemdir. Cumhuriyet’in ilanından sonra devlet görevlisi olmayan kişiler de gezi yazısı yazmışlardır. Bunda seyahat etmenin, eski dönemlere göre kolaylaşmış olmasının etkisi büyüktür. Yabancı ülkelerle kültürel ilişkilerin artması ve bireysel gezi imkânlarının çoğalması sonucu bu türde eser yazanların sayısında bir artış olmuştur. Cevap yoruma açıktır.

2. Türk edebiyatında sanatçılar gezi yazısı türünde çok eser vermemişlerdir. Sizce bunun sebepleri neler olabilir? Açıklayınız.

  • Cevap: Bu türde eser vermiş yazarların birçoğu Türk edebiyatının Cumhuriyet Dönemi’nde yaşamıştır. Cumhuriyet’in ilanına kadar yazılan gezi kitaplarının yazarları ya devlet memuruydu ya da devletle ilişkili kişilerdi. Ayrıca bu dönemde yapılan seyahatler daha çok bilgi edinmek, tedavi ya da görev amaçlıydı. Bu durum gezi yazısı türünde eser vermiş yazar sayısının diğer türlere göre daha az olmasına neden olmuş olabilir. Cevap yoruma açıktır.

3. Seyahatname ve Öncüleri adlı bir proje çalışmanız olduğunu düşününüz. Proje çalışmanız için edebiyatımızın hangi dönemine ait gezi yazısı örneklerini ve bu türde eser vermiş sanatçıları araştırmak isterdiniz? Neden?

  • Cevap: Olası cevaplar: Gezi yazıları aynı zamanda anlatıldığı dönemi aydınlatan metinlerdir. Bu nedenle Osmanlı Dönemi’ne ait gezi yazılarını ve sanatçılarını araştırırdım. Osmanlı coğrafyasını, insanların yaşayış şekillerini, geleneklerini öğrenmek isterdim. Cumhuriyet Dönemi’ne ait gezi yazılarını ve sanatçılarını incelemek isterdim. Bu dönemde gezi yazısı türündeki eser sayısının önceki dönemlere göre daha fazla olması yapacağım araştırmamı kolaylaştırabilirdi. Cevap yoruma açıktır.

4. Cumhuriyet Dönemi’nde gezi yazısı türünde eser vermiş yazarların birçoğu, genellikle eserlerinde Anadolu’ya yer vermişlerdir. Sizce bu durumun nedenleri neler olabilir? Görüşlerinizi gerekçeleri ile ifade ediniz.

  • Cevap: Cumhuriyet Dönemi gezi yazarlarının birçoğunun eserlerinde, genellikle Anadolu’ya yer vermelerinin nedeni olarak doğup büyüdükleri coğrafyayı anlatma isteği gösterilebilir. Kendi kültürünü tanıtma isteği olabilir. Uygarlığın beşiğinin Anadolu olması da eserlerinde Anadolu’ya yer vermelerinde önemli bir etken olabilir. Cevap yoruma açıktır.

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 746 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!