10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 738 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 738
1. Metinde geçen “Eğitim, mevcut kültürün gelecek nesillere aktarılması demek. Bu görevi sıra, tahta, harita, öğretmen ve müdürden oluşan bir manzaradan yani OKUL’ dan beklemek yeterli değildir. Kültürel miras bir gönül alışverişidir. Büyükbabası ve büyükannesini sevmeyen torunlar, torunlarına vaktinden ve cebinden fedakârlık yapmayan büyük ebeveynler mirası aktaramaz.” ifadesiyle yazar ne anlatmak istemiş olabilir?
- Cevap: Sağlam nesiller ancak geçmişin üzerine geleceği koyarak yetişebilir. Bu nedenle gençlerin ilerleyebilmeleri adına aile büyüklerinden gelenek, görenek ve kültürlerini öğrenmesi gerekir. Aynı şekilde aile büyükleri de gençlere gerekli zamanı vererek ve özveriyi göstererek genç kuşakların geçmişle olan bağlarının kopmamasına yardım etmelidir. Yazar, eğitimin sadece okul ve öğretmenden ibaret olmadığının altını çizerek bu yolda aile ilişkilerinin önemini belirtmiştir. Cevap yoruma açıktır.
2. Yazar metinde, şehirlerdeki tarihî dokuların zarar gördüğüne ve yanlış yerleşime dikkat çekmiştir. Yaşadığınız yeri de göz önüne alarak yazarın bu görüşlerine katılıp katılmadığınızı gerekçeleriyle yazınız.
- Cevap: Olası Cevap: Yazarın bu görüşüne katılıyorum. Gökdelenler ve plazalar yapmak uğruna birçok tarihî yapı kaderine bırakılıyor. Daha çok apartman dikme adına çirkin bir yapılaşma ortaya çıkıyor. Bu uğurda da kültürel mekânlar ve yapılar feda ediliyor. Kendi şehrimde yeşil alanların gitgide azaldığını, şehrin beton yığınına dönüştüğünü görüyorum. Yüzyıllık binalar, surlar ve tarihin izini taşıyan evler bu yanlış yerleşimin gölgesinde yok oluyor.
Yazarın bu görüşüne katılmıyorum. Tarihî dokulara zarar vermeden de yenilikler yapılabilir. Yenileme çalışmalarıyla tarihî yapıların özelliklerini bozmadan onları modern yaşama kazandırabiliriz. Cevap yoruma açıktır.
3. Bir Türk tarihçisi olan İlber Ortaylı’nın tarihçi kimliğinin, Ortaylı’nın gezi yazılarına nasıl bir etkisi olduğunu düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi gerekçeleri ile ifade ediniz.
- Cevap: Olumlu bir etkisi olduğunu düşünüyorum. Yazarın gezip gördüğü yerlerle ilgili tarihî bilgiler vermesi okuyucu için bir zenginlik kaynağıdır. Gezdiği coğrafyaları tarihî birikimiyle harmanlayıp aktarması, o bölgelere ait kültür ve medeniyetleri tanıtması yazarın çok yönlülüğünün bir göstergesidir. İ. Ortaylı’nın bu özelliği ile kaleme aldığı gezi yazıları da okurun ilgilisini çekecek ve okuru etkileyecektir. Cevap yoruma açıktır.
10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 738 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.