Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 713

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 713 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 713

Aşağıdaki metni okuyunuz. Soruları metinden hareketle cevaplayınız. (Metin, aslına sadık kalınarak alınmıştır.)

Dolaşma

Burada bir iki metro istasyonu var ki, sanat yapıları ile süslenmiş. Diyelim, Varenne İstasyonunda Rodin’in “Düşünen Adam”, “Balzac” yonutlarını görmek, adamı şaşırtıyor. Elbette o ünlü yapıtların kopyalarıdır bunlar. Vakit geçirmeden metrodan atladınız da, yukarı çıktınız mı, Rue de Varennede Rodin Müzesini bulacaksınızdır, eski adı ile Hotel Biron’u. Bu sarayı 1728de, eski bir perukacı iken “Peyrene de Moras” diye soyluluk sanı alan biri yaptırmıştı. İnsan burada bütün gününü geçirebilir.
Metro Louvre İstasyonundan geçerken de, orada eski Mısır’ın kusursuz yonutlarından bir iki örnek görmek büyüler kişiyi. Ölümsüzlüğü eski Mısır denli duyan, duyuran başka bir uygarlık olmamıştır. Sırası düşmüşken yazıvereyim, onların öteki dünya anlayışlarında “cehennem” yoktu. Ölünce, kral da, köylü de “cennet”e gidecekti. Mısırlıların yonutlarında hiçbir telaş izi bulunmaması belki de bundandır. İsterseniz atlayın metrodan, çıkın yukarı, bitmez tükenmez Louvre’a dalın, orada yaşayın eski uygarlıkları, ölümsüz sanat yapıtlarını görün.
Louvre kaç kez biçim değiştirdi. Philippe Auguste başlattı onun yapımını 1204 yılında; V. Charles büyüttü, yeni kuleler ekledi. Yirmi dört yaşında deli olan VI. Charles, onun yapıtlarını yıktı. 1546da yeni Louvre yükselmeğe başladı. Ünlü romanın kahramanı “Prenses de Cleves” işte bu yeni Louvre’a gelip giderdi. Daha sonraki değişiklikleri bilmiyorum. Bana, resimlerinden gördüğüm eski Louvre, şimdikinden daha güzel geldi.
Eskiler ne yaptılarsa iyi yaptılar. Bunun gizini araştırmak gerek. Edirnede Selimiye’ye bakakaldığım günü unutamam, Selçuklular, dört duvarın sadeliği ile taç kapının süsünü nasıl edip de birleştirebildiler! Geçenlerde Abidin Dino ile Paris’in eski sokaklarında dolaşırken karşımıza birden çok eski bir kilise çıktı, bir Gotik kilise. Bakakaldık. “Çabuk söyle,” dedim Abidine, “Bu eski yapıyı niçin sevdik bunca?” Abidin Dino, hiç duraklamadan yanıtladı beni, “Eski değil de ondan” dedi. Kimi şiirlerimde ve yazılarımda zamanı yadsıyışım biraz da bu anlamdadır benim. Konuyu dağıtmıyayım, zamanın geçmediğini sanat denli anlatan hiçbir şey yoktur. Belki insanlık bu büyük gizi sezdiği için sanatı yaratmıştır. Sanatın bizde uyandırdığı erinç de bundandır. Barok bu erinci sarstı, durmuş oturmuşluğun yerine oynaklığı geçirdi. Rokoko ise zamanın geçtiğinin sanki bir tanıtlamasıdır, öyle ki, bu inancın içinde önce kendi yok olur. “Modern” alanlardan nefreti en iyi anlayan Picasso idi. Eskiyi onun kadar değerlendiren kim var ki! Eskinin yinelenmesinden yenilenmesinden başka bir şey değildi o. Ne demiş. “Evime hiçbir yeni eşya sokmam” demiş.
(…)
Melih Cevdet Anday, Paris Yazıları

Kelime Dağarcığı:
yonut (yontu): Heykel. Gotik: Orta Çağ’a özgü. erinç: Hiçbir eksiği, üzüntüsü ve acısı olmama durumu, dirlik, rahat, huzur. barok: MS 1600-1750 yılları arasındaki klasik sanatı izleyen resim ve mimarlık üslubu. rokoko: XVIII. yüzyılın başında Fransa’da çok geçerli olan, kavisli çizgileri bol, gösterişli bir bezeme üslubu.

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 713 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!