10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 704 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 704
az sonra yapılacak hitabeler, okunacak şiirler neye yaradı, dedim. Onun orada yattığını bilmeyen … köylü kadının o tepelerde belki de kardeşi, babası, çocuğu yatıyordu. O zavallıya kardeşinin, eşinin, babasının, çocuğunun düştüğü toprakları, onların kendisine bıraktığı şerefin ne demek olduğunu her yıl yapılan törenlerin anlamını öğretememişiz, demek! Evet, o zavallı, fırtınanın kopardığı dalından haberi olmayan ağaç gibi, bunlardan haberi bile yok!
(…)
Şükufe Nihal BAŞAR, Domaniç Dağlarının Yolcusu
Kelime Dağarcığı:
kebe: Kısa kepenek. şehamet: Akıl ve zekâ ile beraber olan yiğitlik. Kahramanlık.
1. Tarihî açıdan değeri olan yerlerde gezerken neler hissedersiniz? Tarihî yerlerde yaşananları bilmek bu yerleri gezen insanlara sizce neler hissettirir?
- Cevap: Bu sorunun cevabı öğrenciye bırakılmıştır. Olası cevap şöyle olabilir: Tarihî yerleri gezerken bu yerlerde neler yaşandığını bilmek insanı daha derinden etkiler. İnsan gezdiği yerlerde, her köşede yaşananlarla ilgili izler arayıp bulmaya çalışır. Bu izleri gördükçe de zaman zaman içi sızlar, zaman zaman gururlanır.
2. Okuduğunuz metindeki “meçhul kahraman” gibi, tarihimizde kahramanlıklarını duyduğunuz kimler var? O kahramanların hangi yönleri sizi etkiledi?
- Cevap: Bu soruya verilebilecek yanıtlar: Nene Hatun, Şerife Bacı, Sütçü İmam, Seyit Onbaşı, Halide Onbaşı vb. “Nene Hatun, Erzurumda düşmanların işgallerine karşı direndiği, korkusuzca vatan uğruna savunma yaptığı için etkilendim”, “Şerife Bacı, cephane taşırken şehit olmuş. Vatan uğrunda canı pahasına verdiği mücadeleyi öğrendiğimde çok etkilenmiştim”
3. Yazar gezdiği yerlerle ilgili iki olay anlatmıştır. Birinci olay, Domaniç’te kahveye gelen köylülerle savaş yılları üzerine görüşmesidir. İkinci olay, yazarın Dumlupınar abidesinin yapıldığı tepenin eteklerindeki bir köyü gezmesi ve köylü kadınlar ile yaptığı konuşmalardır.
a) Birinci olayı yaşadıktan sonra yazar, köylülerin bu “meçhul kahraman”ı hatırlamamasını nasıl bir sonuca bağlamıştır?
- Cevap: Birinci olaydan sonra yazar “meçhul kahramanı” ile ilgili kimsenin bir şey bilmemesine şaşırır. Köylünün savaşlarda yaşadıklarını fedakârlık amacıyla değil, doğal bir davranış olarak yaptıkları sonucuna varmaktadır. Bu nedenle yemek, içmek gibi doğal bir davranış olan bu durumu da unuttuklarını düşünmektedir.
b) İkinci olayı yaşadıktan sonra yazar, Dumlupınardaki şehitlik ile ilgili köydekilerin haberi olmamasını nasıl bir sonuca bağlamıştır?
- Cevap: İkinci olaydan sonra yazar, gönüllerimizde yer tutmaktan başka bir şey beklemeyen Mehmetçik’in unutulmasına çok üzülmüştür. Orada yaşananlar bilinmediği sürece yapılan anma törenlerinin bir anlam taşımadığını düşünmüştür.
4. Metinde yazarın hangi cümleleri bize ana fikir ile ilgili ipucu vermektedir? Bu ipuçlarından hareketle metnin ana fikrini yazınız.
- Cevap: “Onlar, dün ne yediklerini, içtiklerini unutmuş gibi; ne için vuruştuklarını, kanlarını, canlarını niçin harcadıklarını da unutuyorlar.” “Türk topraklarının temelini yoğuran ve şimdi abide denen bir taş yığınının sembolleştirdiği büyük varlığının gönüllerimizde yer tutmasından başka bir şey beklemeyen Mehmetçikten demek ki oralarda kimsenin haberi yok!” “O zavallıya kardeşinin, eşinin, babasının, çocuğunun düştüğü toprakları, onların kendisine bıraktığı şerefin ne demek olduğunu her yıl yapılan törenlerin anlamını öğretememişiz, demek!” Bu metnin ana düşüncesi: Bizlere gurur duyulacak bir tarihi bırakan kahramanlarımız, içinden çıktığı milletimize öğretilmeli ve hak ettikleri şekilde gönüllerimizde yerlerini almalıdırlar.
10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 704 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.