10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 70 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 70
1. Yazar Medeniyetler, yayıldıkları ve kabul edildikleri ülkelere kelimeleriyle birlikte girer. düşüncesini savunurken tam tersine kelime aldığımızı vurgulamaktadır. Bu durumun sebebini yeterli buluyor musunuz? Düşüncelerinizi gerekçeleriyle yazınız.
- Cevap: Olası Cevaplar: Yeterli bulmuyorum. Kelimelerin Türkçe karşılıkları bulunabilirdi. Bunun yerine kelimeyi almaları uygun değil. Yeterli buluyorum. Siz de ülkenize sonradan girmiş bir aletin ismini ya da kavramı almak zorundasınız.
2. Fethedilen topraklarda yaşayan milletlerin dillerindeki bazı kelimelerin Türkçede kullanılmasını nasıl karşılıyorsunuz? Düşüncelerinizi yazınız.
- Cevap: Olası Cevaplar: Normal karşılıyorum. Dil bir milletin kimlerle alışveriş içinde olduğunu gösteren bir unsurdur. Bir dile bakarak o dili konuşan milletin geçmişi hakkında bilgi sahibi olabiliriz. İyi karşılamıyorum. Bazı Avrupa ülkeleri girdikleri ülkelerde tamamen kendi dillerini konuştururken bizim dilimize orada konuşulan dilin kelimelerini almamız uygun değil.
3. Türkçeye günümüzde de yabancı dillerden kelimeler giriyor mu? Sizce bu kelimelerin dilimize girme sebepleri yazarın belirttiği sebeplerle aynı mıdır? Yazınız.
- Cevap: Olası Cevap: Günümüzde de dilimize yabancı kelimeler girmektedir. Bu kelimeler dilimize daha çok teknolojinin gelişmesi, küreselleşme ve iletişimin daha rahat olması nedeniyle girmektedir. Yazar da yeni alet isimlerinin, farklı hayvan isimlerinin, ilmî ve felsefi terimlerin dilimize girme sebebini dilimizde onları karşılayacak kelimelerin olmamasına bağlamaktadır.
4. Türkçeye yabancı kelimelerin girmesinin engellenmesi gerektiğini düşünüyor musunuz? Niçin?
- Cevap: Olası Cevaplar: Evet, böyle giderse yakında dilimiz tamamen yabancı kelimelerden oluşan bir dil hâline gelecek. Hayır, çünkü kelimeleri biz Türkçeleştirerek kullanıyoruz. Bazı kelimeler evrensel hâle geliyor, sadece bizim dilimizde değil birçok dilde de aynı şekilde kullanılıyor.
10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 70 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.