Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 688

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 688 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 688

Bu hayran gözlerde lekeler, mürekkep lekeleri değil, bir ebedî lâcivert semada namütenahi yıldız serpintileri idi.
(…)
Ahmet Haşim, Frankfurt Seyahatnamesi
Kelime Dağarcığı:
ifna etmek: 1. Ortadan kaldırmak, yok etmek. müteheyyiç: Heyecanlanmış, coşmuş, heyecanlı, coşkulu. tecessüs: 1. Bir şeyi ille de görme, anlama merakı. vahi: Anlamsız, boş, saçma. müteşekkil: Biçimlenmiş, oluşmuş. ıtr: Hoş ve güzel koku. namütenahi: Ucu bucağı olmayan, sonsuz, sınırsız.

1. Okuduğunuz metnin yazarı, 1933 yılında tedavi amacıyla Frankfurt’a gider. Tedavi sırasında Frankfurt’un tarihî mekânlarının adını duyar ve bu mekânları gezip görmek ister. Eser, bu gezilerinde edindiği izlenimlerin bir ürünüdür. Yazarın yaşadığı dönemdeki seyahatlerle günümüz seyahatlerini amaç, ilgi ve istek yönünden karşılaştırınız. Sizce bu farklılıkların nedenleri neler olabilir? Açıklayınız.

  • Cevap: Yazar, 1933 yılında tedavi amacıyla Frankfurt’a gider. Tedavisi sırasında Frankfurt’un tarihî mekânlarının adını duyar. Bu mekânları gezip görmek ister. Yazarın yaşadığı dönemde turistik geziler dünya genelinde çok yaygın değildir. Ulaşım araçlarının yetersizliği, dünya genelinde seyahatlerin sınırlı olması, kitle iletişim araçlarının yetersizliği, turizm kavramının oluşmaması gibi durumlar etkilidir. O dönemde daha çok ülke içinde seyahat ediliyordu. Müze seyahatlerine ilgi vardı. Kişiler buraları gezip bilgi alırken en güzel kıyafetlerini giyip öyle gidiyorlardı. Büyük bir saygı ve ilgi içinde gerçekleştiriyorlardı gezilerini. Yazarın yaşadığı dönemde seyahatler daha çok görev gereği, tedavi amaçlı ya da bilgi edinmek için yapılıyordu. Günümüzde kitle iletişim araçlarının yaygın olması, ulaşımın rahat ve ucuz olması, ziyaret edilecek mekânlarla ilgili bilgilere kolayca ulaşılabilmesi, seyahat programları ve reklamlar seyahatleri cazip hâle getirmiştir. Tur şirketlerinin açılması da seyahat açısından etkili olmuştur. Kişiler ilgi, istek ve amaçları doğrultusunda hem yurt içinde hem de dünya genelinde kolayca seyahat edebilmektedirler. Cevap yoruma açıktır.

2. Ziyaret ettiğiniz veya gezi programında izlediğiniz tarihî bir mekân, müze ya da ören yerindeki ziyaretçilerle yazarın betimlediği ziyaretçilerin benzeyen ve ayrılan yönlerini söyleyiniz. Tarihî süreçte neler değişikliğe uğramış olabilir? Neden?

  • Cevap: Yazarın ziyaret ettiği mekânda öğrenciler, şık giyimli kadınlar, erkekler ve yaşlı insanlar vardır. Ziyaret ettikleri mekânda gayet coşkulu, heyecanlı ve ilgililer. Ziyaretçiler Almanlardan oluşmaktadır. Günümüzde ise gezilip görülecek mekânda, müze veya ören yerinde farklı milletlerden insanları görmek mümkündür. Ama şu bir gerçek ki insanlar kolay ulaşabildikleri için olsa gerek artık eski heyecanlarını ve ilgilerini kaybetmiş hatta çok önemli bir müzeyi bile özensiz giyinerek ziyaret edebilmektedirler. Mekânda görmeleri gerekene değil fotoğraf çekip sosyal medyada yayımlamaya yönelik bir tavır sergilenmektedir. Eskiden seyahatler daha çok tarihî mekânlara yönelik yapılıyorken şimdi alışveriş, yöresel yemekleri tatma, eğlence ve tatil olarak özetlenebilir. Çünkü değişen dünya düzeni, insanların ilgi, ihtiyaç ve amaçlarını da etkilemiştir ve değiştirmiştir. Cevap yoruma açıktır.

3. Dünyada en çok okunan edebi türlerden biri de gezi yazısıdır. Gezi yazılarının bu kadar çok okunmasını türün hangi özelliklerine bağlıyorsunuz? Niçin?

  • Cevap: İnsanoğlu tarih sahnesine çıktığı ilk andan itibaren merak duygusuyla hareket etmiştir. Gidip göremediği yerleri, gidip görenden dinlemeye veya yazılan eserlerden okumaya ihtiyaç duymuştur. Son yıllarda gerek televizyon ekranlarında gerekse genel ağ ortamında yayımlanan gezi programları gezi türünde yazılan eserlere ilgiyi artırmıştır. Bunda yazılı basında (gazete ve dergi gibi) gezi yazılarına sayfa ayrılması da etkili olmuştur. Seyahate vakit ayıramayan, yoğun iş temposu olan, maddi durumu yeterli olmayan ve sağlık sorunlarından dolayı gezemeyen insanlar gezi türünde yazılmış eserleri okuyorlar. Bu konuda yapılan reklamların da büyük etkisi vardır. Tarihî ve turistik bir yerin reklamını gören ve gezmeyi seven okuyucu, merak ederek ilgilendiği yerler hakkında bilgi edinmek amacıyla yazılmış eserleri okuyor.

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 688 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!