10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 686 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 686
a) Okuduğunuz metinden alınan “Bir mezara inecekmişim gibi soğuk bir ürperti ile açılan kapıdan içeriye girince hayretten donakaldım” cümlesindeki altı çizili deyimin anlamını karşılayabilecek başka hangi kelime veya deyimler kullanılabilir? Aşağıda bırakılan boşluklara yazınız.
- Cevap: Bu deyimin yerine “afallamak, şaşakalmak, donup kalmak, şaşkına dönmek, şaşkınlaşmak, küçük dilini yutmak, taş kesilmek, gözlerine inanamamak” gibi farklı kelime ve kelime grupları kullanılabilir.
b) “Hayretten donakalmak” deyiminin anlamına uygun farklı ifadeler kullanarak üç cümle yazınız.
- Cevap: Olası Cevaplar:
1) Arkadaşımın bana yalan söylediğini fark ettiğim zaman afalladım ama hiç bozuntuya vermedim.
2) Hayranı olduğu futbolcuyu karşısında görünce az kalsın küçük dilini yutacaktı.
3) Yıllardır hasret kaldığı memleketinden gelen havadisler onu şaşkına döndürmüştü. Cevap yoruma açıktır.
3. Vardığımın ilk günü Goethenin evine koştum. Romanyalı hasta arkadaşımla beraber.” ifadeleriyle yazarın anlatmak istediklerini, metnin bağlamına uygun şekilde kendi seçtiğiniz sözcüklerle yeniden yazınız. Yazarın cümleleri ile kendi kurduğunuz cümleleri karşılaştırarak ortaya çıkan farklılığın nedenlerini kısaca açıklayınız.
- Cevap: Olası Cevaplar: Ben olsaydım iki cümleyi birleştirirdim ve cümlelerin anlamını bozmadan bazı sözcük değişiklikleri yaparak “Frankfurt’taki ilk günümde Romanyalı hasta arkadaşımla birlikte büyük bir merak ve heyecanla Goethe’nin evine gittim.” şeklinde bir cümle kurardım. Yazarın asıl amacı gezip gördüğü yerler hakkında okuyucuyu bilgilendirmektir. Yazar; duygularını, düşüncelerini, gözlem ve tecrübelerini samimi bir üslupla anlatmaktadır. Bunu yaparken de okuyucuyu asıl konudan uzaklaştırmadan birtakım ayrıntılara yer vermektedir. Goethe’nin evine ne zaman ve kiminle gittiğini aktarmaktadır. Verilen cümlelerde yazarın üslubunun yanı sıra eserin yazıldığı dönemin dil ve anlatım özelliklerinin da etkileri görülmektedir. Seçilen sözcükler, dil ve anlatım özellikleri ve yazarın üslubuyla benim ifade biçimimin farklı olması nedeniyle cümlelerde farklılıklar ortaya çıkmıştır. Cevap yoruma açıktır.
10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 686 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.