10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 648 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 648
Kelime Dağarcığı:
Cezeri: Ebû’l-İz İsmail îbni Rezzaz El-Cezerî 1136 -1206 yılları arasında bugünkü Şırnak Cizre’de yaşamış bir mucit ve mühendis olarak biliniyor. Sibernetik alanın kurucusu kabul edilen, fizikçi, robot ve “matrix” ustası bilim insanı El-Ceze- ri 1206da Cizre’de öldü. irtifa: Yükseklik. mekaniker: Kuvvetlerin maddeler ve hareketler üzerine etkisini inceleyen fizik dalı uzmanı. piston: Bazı araçlarda, motorlarda bir silindir içinde düzenli hareket eden daha küçük çaplı silindir, itenek.
2. a) Haber metnini okuduktan sonra Madagaskar hakkındaki düşünceleriniz değişti mi? Niçin?
- Cevap:
Evet, değişti. Çünkü onların bizim Kurtuluş Savaşımızda bize destek vermiş olması beni duygulandırdı. İyi ki onlara su temini noktasında yardım edebiliyoruz.
Hayır, değişmedi. Çünkü Madagaskar halkının bize destek olduğunu biliyordum.
b) Haber metninde yer alan Minnet borcu ödeniyor. bölümünden hareketle Çağlar ile Hakan’ın yaptıklarının sadece bu minnet borcu olmadığını belirten bir haber metni yazınız.
- Cevap: Su insanların en temel ihtiyacıdır. Su temini ise bizler için bir insanlık görevidir. İnsanı yaşatmak ve insanlığa hizmet bir insanlık borcudur. Hayatın devamı için yapılabilecek en etkili iyilik yolu onların su ihtiyacını karşılayabilmektir.
3. Su Savaşları ekibi bu köydeki su sorununu 1200yıllarında Anadolu’da Artuklu Devleti zamanında yaşamış çok önemli bilim adamı olan Cezeri’nin piston yöntemini kullanarak çözmeye çalışıyor. Bu yöntemle uzak mesafedeki suyun kendi gücünden faydalanılarak irtifa kazanması ve bu sayede köye ulaşması için uğraşacaklar. Suyu köye getirmek için verilen mücadelenin her aşamasında onları zorluklar bekliyor. Fakat köydeki çocuklar dâhil herkes bu görevde ekibe destek oluyor.
Yukarıdaki metinde görüldüğü gibi su bulmak için her yolu deneyen Çağlar ve Hakan, gerektiğinde teknolojiden uzak yerlerde geleneksel metotları kullanmaktadır.
a) Çağlar ve Hakan’ın su bulma çabalarını günlük bir gazeteye manşet haber olarak hazırlayınız.
- Cevap: Bilgi, sabır ve emeğin suyla buluşması. Suyla gelen dostluk. Suyu da iyiliği de kana kana içtik. Madagaskar’da zaman suyu işaret ediyor.
b) Türk bilim insanı olarak tarihe geçen Cezeri’nin bulduğu piston yönteminin bir iyilik hareketi olan Su Savaşları’nda kullanılması hakkındaki görüşlerinizi yazınız.
- Cevap: Bilimin ve bilginin ne kadar kıymetli olduğunu düşünüyorum. Bir Türk bilginin bulduğu yöntemin günümüzde de kullanılıyor olmasının yanında bu bilginin bir iyilik hareketinde kullanılması çok sevindirici bir durum.
c) Böyle bir iyilik hareketinin dünyaya duyurulmasında en etkili yol ve yöntemler neler olabilir?
- Cevap: Görsel ve işitsel yayınlar yapılması. Sosyal medya ve genel ağ kullanılarak iyilik haberleri tek tek her insana ulaştırılabilir. Ulusal medya temsilcilerinin ve devletlerin kamu spotları yoluyla ya da bağımsız kuruluşların reklam spotlarıyla iyilik hareketleri duyurulabilir.
4. Haber metninde Çağlar ile Hakan’ın içme suyu olmayan insanlara içme suyu temin ederek onlara iyilik yaptıkları görülmektedir. Eski zamanlarda da ramazan aylarında zengin insanlar esnafların veresiye defterlerini satın alır ve hayırda bulunurlarmış. Bu iki yardımın birincisi, haber türüne konu olurken diğeri özellikle gizli yapılmaktadır.
a) Bu iki bilgi arasında haber yapılma noktasındaki fark nedir?
- Cevap: Birincisi içinde bulunduğumuz çağın getirdiği bir durumdur. Çünkü bu tür yardımlar toplum tarafından eskisi kadar yapılmamakta ve yapıldığnda ise belgesel niteliğinde bir türe etkili bir kaynak oluşturmaktadır. İkincisi geleneksel ve inançla ilgilidir. Ne kadar az habere konu olursa o kadar kutsal olduğu düşünülmektedir.
b) Bu gerçekten yola çıkarak Türk toplumunun manevi değerleri ile ilgili neler söyleyebilirsiniz?
- Cevap: Türk toplumu manevi değerlerine bağlıdır ve bunları yaştmaktan mutlu olan bir toplumdur. Yaptığı her türlü iyiliği içselleştirmiştir. Teknolojinin getirdikleri ve medyatik bakış Türklerin iyilik yapmasını engelleyememiştir.
10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 648 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.