Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 63

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 63 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 63

Aşağıdaki metni okuyunuz ve soruları cevaplayınız. (Metin, aslına sadık kalınarak alınmıştır.)

Dede Korkut Hikâyelerinde İslami Unsurlar

Dede Korkut hikayeleri İslamî unsurlarla bezenmiş, İslamî düşünüş ve yaşayış biçimine göre şekillenmiştir. On iki hikayenin tamamında İslami unsur yer almıştır. İnanç bakımından Oğuzlar Müslüman’dır. Yaşadıkları çağ Hz. Muhammed’in yaşadığı çağdır. Beylerden Büğdüz Emen Hz. Muham- med’i görüp sahabesi olmuştur. Savaş başlamadan beyler daima arı sudan abdest alır iki rekat namaz kılar adı görklü Muhammede salavat getirirler. Bazılarının dini bilgisi zayıftır. Deli Dumrul Allah’ı bilmesine rağmen ilmihal bilgilerini bilmediğinden Azrail ile mücadeleye kalkışır. Dede Korkut Oğuzları, Müslümanlığa gönülden bağlıdırlar, Şamanlık töreleri de unutulmamıştır. Mutaassıp değildirler. İbadeti gönül hoşluğuyla yaparlar. Kur’an anne babaya uf bile demeyi yasaklıyor. Bu emri Oğuzlar hayatlarına düstur ediniyorlar. Eskiden var olan anne baba saygısı İslam’la pekişiyor, İslam’la hayatımıza giriyor. Dolayısıyla bu hikayeler, Oğuzların İslâmî kimlikle ortaya koyduğu kahramanlık menkıbeleridir de denebilir. (Özsoy, 2006: 32)
(…)
Deli Dumrul, yiğitliğini kanıtlamak ister. Bunun için kuru dereye bir köprü yaptırır, geçenden otuz geçmeyenden kırk akçe alır. Köprünün yakınında gürültü duyunca onların yanına gider. Müslüman Oğuzlar ölünün ardından ağıt yakıyorlar ama ölüm karşısında isyan etmiyorlar. Dumrul vaziyeti sorunca, anlatırlar: “… Vallah bey yiğit, Allah Taala’dan buyruk oldu, al kanatlı Azrail o yiğidin canını aldı. Deli Dumrul der: Bre Azrail dediğiniz ne kişidir ki adamın canını alıyor, Yâ Kadir Allah, birliğin varlığın hakkı için Azrail’i benim gözüme göster, savaşayım, çekişeyim, mücadele edeyim, güzel yiğidin canını kurtarayım, bir daha güzel yiğidin canını almasın dedi.” Dumrul elbette Azrail’i biliyordur. Ama dinleyenlere Azrail’in can alma görevini Allah’ın emriyle yaptığını anlatmak, kavratmak için böyle bir anlatım biçimi seçilmiştir. Ayrıca İslam diniyle yeni tanışan Oğuzlar arasında dinin bütün unsurları yerleşmiş değildir.
Recep Şükrü Güngör, Dede Korkut Hikayelerinde İslamî Unsurlar

1. Din, edebiyattan faydalanabilir mi? Düşüncelerinizi açıklayınız.

  • Cevap: Olası Cevap: Faydalanabilir. Çünkü din, edebiyatı bir araç olarak kullanır. Dinî duygu ve düşünceler estetik söylemlerle ilgi çekici hâle gelir. Yine bu duygu ve düşünceler, öğretiler basılı eserler aracılığıyla geniş kitlelere ulaşır.

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 63 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!