Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 624

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 624 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 624

…buraya yüzlerce kilometre öteden ziyaretçiler gelmiş. Sonra bir ulu ağaç sizi karşılıyor, en tepede. Bu ağaç, Tim Burton’ın (Tim Börtın) film setlerine yakışır gotiklikte. Bekçi Mahmut Yıldız’la uzun uzun sohbet ediyoruz. Ataları bu topraklarda çiftçilik, çobanlık yapmış. Dedeleri, ulu olduğunu düşündükleri bu ağaca hastalarını taşımış, çocuğu olmayan kadınlar için burada kurban kesilmiş. (Sonra müzede gördüğüm çocuklu dikilitaş acaba aynı amaçla mı yapılmış diye düşünmeden edemiyorum.) Anadoluda en sevdiğim görüntü, rengarenk bezlerin ve mendillerin bağlandığı bu ağaçlardır. Belli yerlerde, bin yıllar da geçse, dinler de değişse gelenekleri kaybolmuyor. Neolitik insan, buradaki dikilitaşların dibine yaban domuzu heykelleri kondurmuş; adak mahiyetinde. Günümüzde ise her yıl koyun kesiliyor, diğer hayvanların sağlığını garantiye almak babında. Burasının kesintisiz bir kutsal mekân olduğu ortada.
Basından

1. Metinde yazarın farklı anlatım biçimlerini bir arada kullanmasının metne katkısı nedir? Düşüncelerinizi yazınız.

  • Cevap: Yazar, haber metnini oluştururken haberi bir olay çevresinde anlatmış; öyküleme ve betimlemeden faydalanmıştır. Bu farklı anlatım biçimleri bir arada kullanıldığında haber daha anlaşılır olmuştur ve metin zenginleşmiştir. Ayrıca haber yazısı okuyucuyla sohbet eder gibi yazılmıştır. Bu da metin ile okuyucu arasında sağlam bir bağ kurulmasını sağlamıştır.

2. Metinde Göbeklitepe’nin bulunmasını anlatan bölümü açıklayıcı anlatım biçimini kullanarak yeniden yazınız.

  • Cevap: Urfada on iki bin yıl önce inşa edilmiş bir tapınak bulundu. Bu, dünyanın ilk tapınağı. Göbeklitepe, Çatalhöyük’ten iki bin yıl daha eski. Dünyanın en ünlü arkeologları, Göbeklitepe her şeyi değiştirdi. diyor. Çünkü tarihi en az iki bin yıl evvele çekti. Göbeklitepe insanların avcılıktan çiftçiliğe geçip buğdayı toprakla buluşturduğu nokta. Kısaca, medeniyet tarihi burada başlıyor diyebiliriz. Neolitik Çağ insanların mağaralarda yaşayan avcı/ toplayıcı yaşamdan yerleşik düzene geçtiği süreci anlatır. Bu bağlamda yani 1994 yılına kadar kapalı kalmış, âdeta derin dondurucuda korunmuştur.

3. Yazarın yaptığı benzetmeler anlatımı nasıl etkilemiştir? Düşüncelerinizi metinden vereceğiniz örneklerle açıklayınız.

  • Cevap: Anlatımı pekiştirmiş ve kuvvetlendirmiştir. Haberde anlatılanların okur zihninde canlanması sağlanmıştır. Bilgiler daha kalıcı hâle gelmiştir. Metinden örnek cümleler:

Zira Cilalı Taş Devrinden bu yana, yani 1994 yılına kadar kapalı kalmış, âdeta derin dondurucuda korunmuştur. Neolitik insan, nedendir bilinmez, burasını dikkatli bir şekilde toprakla doldurup/mühürleyip terk etmiş. Aynı lavlar altında donmuş Pompei gibi burası dokunulmamış bir cevherdir.
Eski arkeologlar, define avcıları gibi davranıp dinamitle girerlermiş sitlere.
Bu ağaç, Tim Burtonın (Tim Börtın) film setlerine yakışır gotiklikte.
Bu cümlelerde benzetmelere yer vermiştir. Bu benzetmeler anlatılanları hayal etmeye yardımcı oluyor.

4. Haber metninden hareketle Göbeklitepe’nin sizde uyandırdığı duygu ve düşünceleri birkaç cümle ile ifade ediniz.

  • Cevap: Dünya tarihinin yeniden yazılmasına neden olan Göbeklitepe’nin keşfi beni heyecanlandırdı. Böyle bir keşfin ülkemizde yapılması ülkemizin dünya tarihi için ne kadar önemli olduğunu bir kez daha hatırlattı. Dünyanın en eski yerleşim yerinde yaşamak, o zamanki insanların ayak bastığı yerleri ayak basmak âdeta o insanların teneffüs ettiği havayı teneffüs etmek insanı özel hissettiriyor. Göbeklitepe’yi gezerek zamanda yolculuk yapmış hissine kapılmak insanı heyecanlandırıyor. Göbeklitepe ile tarihin değişmesi, yeniden yazılması ne kadar önemli bir coğrafyada yaşadığımızın bir kanıtıdır. Ayrıca bu keşif ile arkeolojiye ve geçmiş kültürlere ilgi duymaya başladım. Bir arkeolog olup yeni keşifler yapmak, yeni kültürler tanımak istiyorum.

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 624 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!