10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 617 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 617
Aşağıdaki metni okuyunuz. Metinden hareketle soruları cevaplayınız. (Metin, aslına sadık kalınarak alınmıştır.)
“Ev karantinasında aşırı kaygıdan uzak durup kendinizi yeniden keşfedin”
(…)
İstinye Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı ve Psikoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. M. Rita Krespi Ülgen, AA muhabirine yaptığı açıklamada yeni tip koronavirüs (COVID-19) salgınından dolayı evlerinde kendilerini karantinaya alanların, bu salgından nasıl korunacağı, aşının ne zaman bulunacağı gibi belirsizliklere aşırı yoğunlaşmalarının sakıncalı olduğunu söyledi. Bu süreci evlerde geçirirken insanların kontrol edebilecekleri durumlara odaklanarak ruh sağlıklarını koruyabileceklerini ifade eden Ülgen, “Koronavirüs salgınında kimse kimseden üstün değil. Hepimiz aynı gemideyiz. Herkes korona- virüsten etkilenebilir. Herkese eşit uzaklıktadır. Herkes aynı süreci yaşıyor. İnsanları ayrıştıracak mesajlardan uzak kalalım.” dedi.
Ülgen, bu süreçte bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için fiziksel aktivite ve sağlıklı beslenmenin önemini vurgulayarak, aşırı kaygının da sağlığı olumsuz etkileyeceğini kaydetti. Aşırı kaygının olumsuz gücünün fark edilmesi gerektiğini belirten Ülgen, şöyle devam etti: “Kaygı arttığı vakit hayat zorlaşır. Aşırı kaygı bağışıklık sistemine yük getirecek. Kaygıyla baş etmeyi öğrenmeliyiz. Felaket tellallığı yapmaktan kaçınmalıyız. Özellikle sosyal medyayı bu açıdan seçici kullanmaya özen göstermeliyiz. Bunun için akıllı telefonlarımızdaki uygulamalardan yararlanılabilir, çeşitli egzersizler yapabiliriz. İşe gidiyormuşuz gibi aynı saatte uyanıp aynı rutine devam etmek yararlı olacak. Evde yalnız olduğumuz için sosyal bir örüntünün içinde değiliz. Bu süreçte farkında olmadan kendimize dönebiliriz. Bu dönüş bazen zararlı olabilir, korkularımızı kurcalayabiliriz. Bunun yerine yapılacak başka şeyler var. Bu süreci içimize dönmek, kendimizi değerlendirmek, yeniden keşfetmek için kullanabiliriz. Bu belirsiz, olumsuz durumdan pozitif anlamlar çıkartabiliriz. Belki bu durum bizim sevdiklerimizin kıymetini daha çok anlamamıza, küskünlüklerimizi sonlandırmamıza yarayabilir.”
(…)
Prof. Dr. M. Rita Krespi Ülgen, genel ağ üzerinden iletişim kurulan, uzun süredir görüşülmeyen aile yakınları ve arkadaşlarla telefonla konuşarak iletişim kurmanın evde yalnız kalanlar için faydalı olacağını söyledi.
Basından
1. Aşırı kaygı bağışıklık sistemine yük getirecek. Kaygıyla baş etmeyi öğrenmeliyiz. Felaket tellallığı yapmaktan kaçınmalıyız. Özellikle sosyal medyayı bu açıdan seçici kullanmaya özen göstermeliyiz. Bunun için akıllı telefonlarımızdaki uygulamalardan yararlanılabilir, çeşitli egzersizler yapabiliriz. İşe gidiyormuşuz gibi aynı saatte uyanıp aynı rutine devam etmek yararlı olacak.
Okuduğunuz metinden alınan yukarıdaki cümlelerde Prof. Dr. M. Rita Krespi Ülgen, okuyuculara bazı tavsiyelerde bulunmuştur. Sizce bu tavsiyelerle verilmek istenen ana düşünce arasında bir bağ var mıdır?
- Cevap: Cevaplar öğrencinin bilgi birikimine göre farklılaşabilir. COVID-19 salgınının etkileri, yansımaları ve bunların üstesinden gelme düşüncesinin hâkim olduğu metinle paragrafta verilen yardımcı düşünceler arasında bir bağ vardır. Çünkü yardımcı düşünceler ana düşünceye götürür.
10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 617 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.