10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 612 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 612
Kelime Dağarcığı:
epilepsi: Sara. (Zaman zaman kendini kaybederek olduğu yere düşme, vücutta şiddetli çırpınmalar ve ağız köpürmesi ile ortaya çıkan bir sinir hastalığı). nörolojik: Sinir bilimsel.
1. Yukarıdaki haber metninin hedef kitlesi içinde kendinizi düşündüğünüzde, haber metninden ne tür çıkarımlarda bulunabilirsiniz?
- Cevap: İnsanlık, bilim insanlarına çok şey borçludur. Bilim insanlarının çalışmalarını en iyi şekilde sürdürmeleri için onlara tüm imkânlar seferber edilmelidir. İnsanlar zorluklarla karşılaştıklarında yılmamalı, mücadele etmelidir. Hastalıklara karşı tedavi için gayret gösterilmelidir. Zihinsel gerilik, yapısal beyin bozuklukları, epilepsi ve kas hastalıkları gibi tedavisi çok zor olan hastalıkların bile tedavisi olabilecektir. Türk bilim insanları çalışmalarıyla bilim dünyasında önemli bir yere sahiptir.
2. Gazete göze, genel ağ ve televizyon hem göze hem kulağa hitap etmektedir. Yukarıdaki haber metni, gazetede değil de televizyonda sunulacak olsaydı metinde yapacağınız düzenlemeler neler olurdu? Niçin?
- Cevap: Birkaç cümle ile Türk bilim insanlarının çalışmaları hakkında bilgiler verirdim. Ardından DEÜ Tıp Fakültesi Çocuk Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Semra Hız ile haberin detaylarıyla ilgili bir röportaj gerçekleştirirdim.
3. Doğuştan genetik hastalığı olan insanlar için ne tür projeler geliştirirdiniz?
- Cevap: Genetik hastalığı olan hastaların sosyal hayata daha fazla katılması için etkinlikler yapardım. Onlarla kitap okuma saatleri düzenlerdim. Her mahallede engelli insanları tespit edip onları arkadaşlarımla beraber ziyaret eder, ailelerine yalnız olmadıkları düşüncesini vermeye çalışırdım. Onlarla imkânlar ölçüsünde uzun yürüyüşlere çıkardım. Sosyal hayata daha fazla katılmaları için yetkililerle ve esnafla irtibata geçip yürüme güçlüğü çekenlere engelli arabası almaya çalışırdım.
4. Alanında başarılı bir bilim insanı olsaydınız hangi hastalıkları tedavi etmek için çalışırdınız?
- Cevap: Kanser, alzaymır, çocuk felci gibi hastalıkları tedavi etmeye çalışırdım. Herhangi bir uzvunu kaybetmiş insanlara biyonik organ yapmak isterdim.
5. Bazı Alman ve Amerikan firmalarının gelecek yıl sadece COVID-19 aşısının satışından 13 milyar dolar kazanması bekleniyor. Aşıyı siz bulsaydınız onu insanlığın yararına kullanır mıydınız? Gerekçesiyle açıklayınız.
- Cevap: Zengin ülkelere aşıyı parayla satar, ekonomik olarak geri olan ülkelere aşıyı karşılıksız verirdim. Aşının satışından elde edilen gelirle dünyadaki fakir çocuklara okumaları için imkânlar hazırlardım.
Öncelikle kendi ulusumun aşılanması için gerekli çalışmanın yapılmasını sağlardım. Sonra aşıya ulaşma konusunda en şanssız görünen ülkelerden başlayarak dağıtımını gerçekleştirirdim. Böylece nasıl ki bu hastalık dünyadaki genel geçer pek çok kanının değişmesine olanak sağladıysa paranın her şeyi her zaman satın alamayacağını bazen sıra beklemek gerektiğini dünyanın da anlaması için bir ortam oluşmasına vesile olurdum.
6. Yukarıdaki haber metninde, DEÜ Tıp Fakültesi Çocuk Nörolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Semra Hız’ın Dünyadaki en güçlü silah bilgidir. sözünü açıklayınız.
- Cevap: Bilgi tüm dünyada en önemli şeydir. Bilginin hâkim olduğu toplumlar dünyaya yön verir. Ekonomik özgürlüğe kavuşur, refah düzeyleri yükselir. Bilgiye hakim olanlar teknolojiyi geliştirir, hayatı kolaylaştırırlar.
10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 612 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.