Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 600

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 600 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 600

1. Okuduğunuz haber metni yüz elli yıl önce yazılsaydı metnin dilinde, dizaynında ve okura ulaşmasında ne tür farklılıklar ortaya çıkardı? Açıklayınız.

  • Cevap: Haber metninin dili günümüz Türkçesinden farklı olurdu. Metinde günümüzde kullanılmayan pek çok kelimeye rastlanırdı ve metin Arap harfleriyle yazılırdı. Görsel kullanılmadığından haber metni daha az ilgi çekerdi ve köprünün şekli, konumu vs. okuyucunun hayal gücüne bırakılırdı. Haber metni sadece gazete ve dergi gibi basılı yayınlarla sınırlı sayıdaki bir okuyucu kitlesine ve günümüze göre daha geç ulaşırdı.

2. a) Okuduğunuz haber metnini yazan muhabirin, habere konu olan köprüyle ilgili …türkülere konu olan Kömürhan Köprüsü… nitelemesini tercih etmesinin nedeniyle ilgili düşüncelerinizi belirtiniz.

  • Cevap: Haber metinleriyle bu metinlerin yazıldığı dönemin sözlü ve
    yazılı kültürü arasında sıkı bir ilişki vardır. Yukarıdaki haberde bahsi geçen Kömürhan Köprüsü de türkülere konu olarak sözlü kültür içerisinde adından söz ettirdiğinden muhabir böyle bir ifadeyi tercih etmiştir.

b) Kömürhan Köprüsünün konu olduğu türküde,

Kömürhan Köprüsü Harputa bakar
Kör olası Fırat ocaklar yıkar
Ahbaplarım gelmiş ağıtlar yakar
Söyletmeyin beni yaram derindir

dizeleri yer alır. Bu dizelerden hareketle bir paragraflık haber metni yazınız.

  • Cevap: Elazığ-Malatya arasındaki Kömürhan Köprüsü yakınlarında bir vatandaşımız, 30 Aralık günü Fırat Nehrinin azgın sularına kapılarak hayatını kaybetti. Dalgıçların araması sonucu naaşına ulaşılan vatandaşımız dua ve ağıtlarla son yolculuğuna uğurlandı.

3. Okuduğunuz haber metni genel ağ üzerinden okura ulaşmıştır. Buradan hareketle genel ağ teknolojisinin, haber metinlerini nasıl etkilediğini açıklayınız.

  • Cevap: Genel ağ sayesinde haber metinlerinin, zaman kaybı olmaksızın çok geniş bir okur kitlesine ulaştırılmasında büyük avantajlar elde edilmiştir. Günümüz insanı, dünyanın çok uzak bir yerinde meydana gelen gelişmeleri anında takip etme imkânına sahiptir. Kalitesinden hiçbir şey kaybetmeden ve sayı sınırlaması olmadan kullanılan fotoğraf, grafik vs. görseller haber metinlerini daha fazla ilgi çeker hâle getirmekte, haberin mesajı çok daha etkili biçimde okura ulaşmaktadır. Ayrıca gazete basımı için kullanılan pek çok malzemeden ve iş gücünden tasarruf edilmesi ülke ekonomisine katkı sağlamaktadır.

4. Okuduğunuz haber metni gibi yüzlerce habere bilgisayar, cep telefonu, televizyon gibi günümüzün iletişim araçlarıyla çok kısa sürede erişim imkânı vardır. Bu durumun okur açısından olumsuz yönlerinin neler olabileceğiyle ilgili düşüncelerinizi yazınız.

  • Cevap: Okuru bilgilendirici, faydalı ve doğru haberlerin kısa sürede geniş bir kitleye ulaşması istenen bir durumdur. Ancak genel ağ teknolojileri iletişime getirdiği yeniliklerin yanı sıra okuru yoğun bir haber bombardımanına maruz bırakmıştır. Doğru habere ulaşmak isteyen insanların, kendilerini ilgilendiren/ ilgilendirmeyen pek çok haberi okumak durumunda kalması hem kişilere zaman kaybı yaşatmakta hem de bilgi kirliliği oluşmaktadır. Ayrıca manipüle edilmiş, kasıtlı, şiddet içerikli, sakıncalı veya asparagas haberlerin de -basılı haber kaynaklarına göre- daha kısa sürede, geniş kitleler arasında yayılması gerek bireylerde gerekse toplum genelinde istenmeyen sonuçlar doğurmaktadır.

5. Haber metinlerinin temel özelliklerinden biri güncelliktir. Sizce yukarıdaki haber metninin, günceli anlatmak dışında nasıl bir işlevi vardır? Açıklayınız.

  • Cevap: Bir haber metnini okunur kılan unsurlardan biri metinde anlatılanların güncel olmasıdır. Ancak haber metni güncel olanı anlatırken kendi döneminin toplumsal, siyasi, kültürel vs. gerçekliğine de ışık tutar. Böylece söz konusu dönemle ilgili bilgi sahibi olmak isteyenler için birer belge niteliği kazanır. Örneğin adı geçen köprüyle ilgili sonraki yıllarda araştırma yapan bir bilim insanı veya köprünün tarihçesini merak eden bir okur bu metinden ve benzer haber metinlerinden yararlanabilir. Aynı şekilde yörenin toplumsal ve ekonomik özellikleriyle ilgili pek çok ayrıntıya bu haber metninden ulaşılabilir.

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 600 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!