Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 598

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 598 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 598

1. a) Bilgisayarlarda hasar oluşturan ve bilgisayar programlarını çalışmaz hâle getiren “virüs” ile metinde geçen “COVID-19 pandemisine yol açan virüs insanlığın ilk defa karşılaştığı bir virüs.” cümlesindeki “virüs” sözcüğü arasında nasıl bir bağ olabilir? Görüşünüzü gerekçesiyle açıklayınız.

  • Cevap: İnsan sağlığı üzerindekine benzer etkileri bilgisayar ya da programlar üzerinde de göstermesi sebebiyle sözcük, teknoloji ve sağlık sektöründe kullanılmaktadır.

b) “Virüs” sözcüğünü “Veri girişi yoluyla bilgisayarlara yüklenen, sistemin veya programların bozulmasına, veri kaybına veya olağan dışı çalışmasına neden olan yazılım.” anlamına gelecek şekilde cümle içerisinde kullanınız.

  • Cevap: Sürekli kullandığım bir program virüs uyarısı veriyor.

2. Metinde geçen basın mensubu, devreye alınması, hayata geçirmek, hibe yardımı sözcük gruplarının anlamını bağlamdan hareketle tahmin ediniz. Tahminlerinizin doğru olup olmadığını sözlükten kontrol ediniz.

  • Cevap:

➜ Basını mensupları: Basılı yayınlarla ve medya ile uğraşmayı meslek edinmiş insanlar.
➜ Sevreye alınmak: Bir şeyin çalışır hâle getirilmesi. İşin içine girmesini sağlamak.
➜ Tanı kiti: Bir şeyi tanımaya, ortaya koymaya, teşhis etmeye yarayan parça, aparat.
➜ Hibe yardımı: Karşılıksız yapılan yardım, bağış.

3. Metinde yer alan …teknolojik ürün ihraç ettiklerini söyledi. cümlesindeki altı çizili sözcüğün zıt anlamlısını bir cümlede kullanınız.

  • Cevap: Türkiye artık teknolojik ürün ithal eden değil ihraç eden bir ülkedir.

4. Haber metninden alınan “Kelime Dağarcığı” bölümündeki sözcükleri dikkatle inceleyiniz.

a) Bir haber metninde anlamı bilinmeyen sözcüklerin sıkça kullanılması ile ilgili düşüncelerinizi yazınız.

  • Cevap: Dil canlı bir varlıktır ve sürekli ihtiyaca göre yeni kavramlara yeni sözcükler üretir ya da alıntılar. Bu, her dil için geçerli bir durumdur.

b) Bir haber metninde bu kadar çok teknik ve anlamını bilmediğiniz sözcüğün kullanılmış olmasını “Her çağın ve alanın kendine has sözcük kadrosu vardır.” fikrinden hareketle değerlendiriniz.

  • Cevap: Bu sözcüklerin bazılarının dilimizde karşılığı vardır ancak tıp ile ilgili olan bu sözcüklerin çoğu yabancı dillerden dilimize girmiştir. Tıp alanındaki gelişmeler Türkiye merkezli sağlanırsa sözcükler de Türkçe olacaktır. Gelişmelerin kaynağı Türkiye olmadığı için sözcüklerin çoğu da Türkçe değildir.

5. a) Bir an tıp alanındaki birçok buluş ve gelişmenin Türkiye merkezli olduğunu düşünün. Böyle bir durumda bu alandaki kelimeler şüphesiz Türkçe olurdu. Bu durumda Türkçe konuşanların diğerlerine göre daha avantajlı olup olmayacağını gerekçesiyle yazınız.

  • Cevap: Böyle bir gelişme Türk dilini dünyada en çok konuşulan ilk üç dilden biri hâline getirirdi. Kişi başına düşen millî gelir artardı. Bilimsel birçok yayın Türkçe yazılırdı. Bu dili konuşan biri olarak kendimi daha güçlü hissederdim.

b) Tıp alanındaki gelişmelerden olan COVID-19 aşısını ya da ilacını bulduğunuzu düşünün. Aşının ya da ilacın adının ne olmasını istersiniz? Niçin?

  • Cevap: COVID Akıncı, COVID TR, COVID Kayı vb.

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 598 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!