10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 591 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 591
Metni okuyunuz ve soruları metne göre cevaplayınız. (Metin, aslına sadık kalınarak alınmıştır.)
Âşık Veysel’in Gazeteye Gelişi
Gazeteye sık sık uğrayan Yaşar Kemal, o gün yanına Âşık Veysel’i de alıp gelmişti. Veysel, kendisi için yapılacak özel bir gecenin hazırlığı için İstanbul’daydı. Gece, Açık Hava Tiyatrosunda yapılacaktı. Komitede Behçet Kemal Çağlar, Vedat Nedim Tör ve Yaşar Kemal bulunuyordu. Yaşar, Veysel’e İstanbul’u gezdiriyordu.
Sivaslı bir odacımız vardı: Hasan. Aslan gibi delikanlıydı, sıktığının suyunu çıkaracak cinsten. Hasan hemşerisini görünce inanılmayacak kadar heyecanlandı eli ayağı boşaldı. Kapının dışından Veysel’i izliyor, gözünü ondan ayırmıyordu. Bir ara fotoğrafhaneden bir şey lazım oldu, Hasan’ı fotoğrafhaneye gönderdik. Göndermemizle içeriden müthiş bir gümbürtünün kopması bir oldu. Hasan, heyecandan kapıyı ters taraftan açmak istemiş, açılmayınca da bir omuz darbesiyle kapıyı menteşelerinden sökerek kırmıştı. Çok utandı, işe de yeni başlamıştı. Onlar gidince hemen kapıyı onardı ve “O bizler için ulaşılmaz bir insandır. Bir an karşımda görünce ne yapacağımı şaşırdım, kusurumu bağışlayın. Bir daha olmaz…” dedi.
Semih Balcıoğlu, Önce Çizdim Sonra Yazdım
1. Okuduğunuz metin farklı türdeki cümlelerden oluşmaktadır: “Gece, Açık Hava Tiyatrosunda yapılacak.” cümlesi basit, kurallı, olumlu bir fiil cümlesiyken “O, bizler için ulaşılmaz bir insandır.” cümlesi birleşik, kurallı, olumlu bir isim cümlesidir. Cümlelerin bu şekilde çeşitlilik göstermesinin metne katkısı ne olabilir?
- Cevap: Bu sorunun cevabı öğrenciye bırakılmıştır ve yoruma açıktır. Muhtemel cevaplardan biri şöyle olabilir: Metin incelendiğinde bazı cümlelerin bir durumu, düşünceyi, olayı tek başına anlatırken bazı cümlelerin ise birbirini tamamladığı, açıkladığı veya yorumladığı görülür. Farklı türdeki cümleler, aralarında bu şekilde ilişkiler kurarak bütünleşip metne anlam zenginliği katarlar.
2. Tek bir yargı bildiren, yan cümlesi olmayan cümlelere basit cümle; tek başına bağımsız yargı bildiren iki veya daha fazla cümlenin bir anlam bütünlüğü içinde virgül veya noktalı virgüllerle sıralanmasıyla kurulan cümlelere ise sıralı cümle denir. Buna göre metinden basit ve sıralı cümle örneği belirleyerek aşağıdaki tabloya yazınız.
- Cevap:
10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 591 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.