10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 580 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 580
1. Metinde geçen O zaman sen, yaralanmış bir arslana ne kadar benzerdin!.. ifadesi sizde hangi çağrışımları oluşturdu?
- Cevap: Bu sorunun cevabı öğrenciye bırakılmıştır ve yoruma açıktır. Muhtemel cevaplar şöyle olabilir: Edebiyatımızda benzetme sıklıkla kullanılan bir söz sanatıdır. Metinde Atatürk’ün hem fiziksel hem kişilik özellikleriyle bir arslana benzetildiği görülmektedir. Arslan hayvanlar âleminde lider olma, güç, gurur, kararlılık gibi özellikleri ile ön plana çıkmaktadır. Bu yönleriyle yazar tarafından arslana benzetilmiştir. Atatürk’ün bir türkü mırıldanması da yazara aslan kükremesini andırmıştır. Ancak türkü sözleriyle düşüncelere dalan Mustafa Kemal’in hüznü yazara yaralı bir aslanı çağrıştırmıştır.
2. Atatürk’ün konuşmaları sırasında türkü sözlerini mırıldanması, doğa karşısında insanın duruşunu sorgulaması Atatürk ile ilgili size neler düşündürmektedir? Açıklayınız.
- Cevap: Bu sorunun cevabı öğrenciye bırakılmıştır ve yoruma açıktır. Muhtemel cevaplar şöyle olabilir: Atatürk hem Türk halk müziğini hem de Türk sanat müziğini çok seven, ait olduğu toplumun kültürüne vakıf bir liderdir. Bu anıda da anlatıldığı üzere çokça bilinen bir halk türküsünü mırıldanması ve sözleri üzerine kafa yorması kendisinin halk kültürüne olan derin sevgisini düşündürebilir. “Birader tabiat önünde insan bir hiç, amma hiç!” sözünden de anlaşıldığı üzere insanın dünyada gelip geçici olduğunun bilincinde olan Mustafa Kemal Atatürk, asıl kalıcı olanın fikirler olduğunu düşünmektedir.
3. a)“Yüce dağlar olmasaydı
Laleleri solmasaydı
Ölüm Allah’ın emri
de Şu ayrılık olmasaydı”
dizelerini içeren türkünün sizde uyandırdığı etkiyi de göz önüne alarak bir anı kaleme alınız.
- Cevap: Yazma etkinliği öğrencinin bilgi birikimine ve hayal gücüne göre şekillenecektir. Olası cevap şöyle olabilir:”İzmir’de yaşayanlar bilir, Bornova genciyle yaşlısıyla cıvıldayan bir ilçedir İzmir’de. İşte ben, takvimler 30 Ekim 2020’yi gösterirken Bornova’nın en işlek caddesinde, yanımda kızımla yürüyordum. Asfalt, ayağımızın altından çekiliveren bir halıya dönüştü bir an. Kızımla ben kalakalmıştık. Karşımızda sarsılan binalardan biri aniden bir toz bulutuna dönüştü ve yerini bir moloz yığınına bıraktı. Depremin bitmesiyle kendimi sakinleştirmeye çalıştım, kızımın elinden tutarak Büyük Park’a yürüdüm. Bir yandan kızıma deprem anında ve sonrasında yapılması gerekenleri anlatıyordum, öte yandan göçük altında kalanlar için dua ediyordum.”
b) Okuduğunuz metinde bir halk türküsü ile metinler arası bağlantı kurulduğu görülmektedir. Aynı mısralara Orhan Veli Kanık da Kitabe-i Seng-i Mezar adlı şiirinde yer vermiştir. Siz de bir anı yazarı olsaydınız eserinize Türk edebiyatındaki hangi yapıttan alıntı yapardınız? Niçin?
- Cevap: Bu sorunun cevabı öğrenciye bırakılmıştır ve yoruma açıktır. Muhtemel cevaplar şöyle olabilir: “Ben bir anı yazarı olsaydım ilkokul öğretmenimle olan bir anımı anlatırken Reşat Nuri Güntekin’in Çalıkuşu romanındaki Feride’nin idealist bir öğretmen oluşuyla kendi öğretmenim arasında bağlantı kurar, bu romandan alıntı yapardım”, “Ben bir anı yazarı olsaydım içinde bulunduğumuz Covid-19 salgınını ve insanoğlunun doğa karşısındaki çaresizliğini anlatırken Jose Saramago’nun Körlük romanına gönderme yapardım. En etkilendiğim bölümden bir parça alarak yazımın içine yerleştirirdim”
10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 580 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.