Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 571

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 571 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 571

Aşağıdaki metni okuyunuz ve soruları metinden hareketle cevaplayınız. (Metin, aslına sadık kalınarak alınmıştır.)

Atatürk’ün İzinde Bir Ömür Böyle Geçti

“İnsan ömrü yapacak işlerin azameti karşısında çok cüce kalıyor Gökçen… Geçtiğimiz yerlerde fabrikalar görmek istiyorum, ekilmiş tarlalar, düzgün yollar, elektrikle donanmış köyler, küçük fakat canlı tertemiz sağlıklı insanların yaşayabilecekleri evler… Büyük yemyeşil ormanlar görmek istiyorum. Gürbüz çocukların, iyi giyimli çocukların, yüzleri sararmamış, dalakları şiş olmayan çocukların okuduğu okullar görmek istiyorum…
İstanbul’da ne medeniyet varsa, Ankara’ya da o medeniyeti getirmeğe çalışıyorsak, İzmir’i nasıl mamur kılıyorsak, yurdumuzun her tarafını aynı medeniyetle kavuşturalım istiyorum. Dedim ya insan ömrü çok büyük işleri başarabilecek kadar uzun değil… Mamur olmalı Türkiye’nin her tarafı, müreffeh olmalı…
Devletin yapamadığını, yapamayacağını, millet, milletin yapamadığını yapamayacağını devlet yapmalı… Her şey yalnız devletten ya da her şey yalnız milletten beklemek doğru olmaz… Devlet ve millet daima el ele olmalıdır, ülke sorunlarını göğüslemede…
Ben yapabildiğim kadarını yapayım, sonra ne olursa olsun demek yok benim kitabımda. Geleceği, geleceğin Türkiye’sini, geleceğin halkını düşünmek görevimdir. Bir iş aldık üzerimize, bir savaşın üstünden geldik, şimdi ekonomik alanda savaş veriyoruz. Daha da vereceğiz. Bu heyecanı yaşatmak, bu heyecanın ürünlerini görmek istiyorum.”
(…)
Sabiha Gökçen, Atatürk’ün İzinde Bir Ömür Nasıl Geçti

Kelime Dağarcığı:
azamet: Ululuk, büyüklük. Gürbüz: Sağlam, güçlü. mamur: Bayındır. müreffeh: Gönençli.

1. Metinde geçen “Ben yapabildiğim kadarını yapayım, sonra ne olursa olsun demek yok benim kitabımda. Geleceği, geleceğin Türkiye’sini, geleceğin halkını düşünmek görevimdir.” cümleleri metinde yer alan bakış açısı ilgili hangi ipuçlarını vermektedir? Açıklayınız.

  • Cevap: Bu sorunun cevabı öğrenciye bırakılmıştır ve yoruma açıktır. Muhtemel cevaplardan biri şöyle olabilir: Metinde geçen “Ben yapabildiğim kadarını yapayım, sonra ne olursa olsun demek yok benim kitabımda. Geleceği, geleceğin Türkiye’sini, geleceğin halkını düşünmek görevimdir.” ifadesi metin boyunca arzu edilenlere yönelik ipuçları vermektedir. Vazgeçmeden sürekli olarak çalışmayı ve geleceğin Türkiye’sini inşa etmenin her vatandaşın görevi olduğunu bildiriyor. Bu doğrultuda devam edildiği takdirde fabrikalar, düzgün yollar, elektrikle donanmış köyler görebilir ve ülkemiz için geleceğin Türkiye’sini inşa edebiliriz.

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 571 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!