Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 563

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 563 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 563

Aşağıdaki metni okuyup soruları metne göre cevaplandırınız. (Metin, aslına sadık kalınarak alınmıştır.)

Sabah Gazetesinde

(…)
“Sabah” gazetesi bir makale için kırk beş kuruş verirdi ve o zaman için, özelikle daha benim gibi ününü yeni duyurmağa başlayan yazarlar için, bu iyi bir para idi.
“Sabah” gazetesi sahibi Mihran Efendi, sanırım İkdama karşı yarışma alanında pek ileri gitmiş olacak ki yazı kurulunu güçlendirmek dileğiyle beni ve Cavid’i altışar yüz kuruş aylıkla gazeteye aldı. “Sabah” yapısında bir aralık “Politika” gazetesine ayrılmış olan yukarı kat daha yapılmamıştı. Karanlık bir merdivenden ayak yordamıyla çıktıktan sonra girilen loş sofa camlı bir bölme ile bölünmüştü. İşte bu bölmenin içinde gece gündüz havagazı lâmbası altında yazarlar çalışırlardı. Kapıdan girer girmez sağ tarafta insanın beline gelecek kadar bir bölme daha vardı. Bunun arkasında yüksek bir iskemle üzerinde yönetim memuru Aleksan otururdu. Sokak üstündeki oda da Mihran Efendi’ye ayrılmıştı. Ama Mihran Efendi’nin bu odada oturması pek seyrek olabilen bir şeydi.
Matbaalarda eskiden makineler motörlerle değil, elle çevrilirdi. Bunun için de hamallar vardı. İşte basın dünyasına böyle makine hamallığından ya da gazete dağıtıcılığından başlamış ve yavaş yavaş zenginliğini yapmış denilen Mihran Efendi, gazeteyi ve matbaayı sürekli bir gözetim altında bulundurmak için her yanda durmaksızın döner dolaşırdı. Şimdi dizgi yerinde, şimdi yazı işleri odasında ve her zaman Aleksan’ın yanında!
(…)
Hüseyin Cahit Yalçın, Edebiyat Anıları

1. Metinde geçen Sabah gazetesi sahibi Mihran Efendi, sanırım İkdama karşı yarışma alanında pek ileri gitmiş olacak ki yazı kurulunu güçlendirmek dileğiyle beni ve Cavid’i altışar yüz kuruş aylıkla gazeteye aldı cümlesi bir yorum cümlesi midir yoksa bilgi cümlesi midir? Cevabınızı gerekçeleriyle yazınız.

  • Cevap: Bu sorunun cevabı öğrenciye bırakılmıştır ve yoruma açıktır. Muhtemel cevaplardan birisi şöyle olabilir: Bu cümle yorum cümlesidir. Cümlenin içinde geçen “olacak ki” ve “sanırım” ifadelerinden bunu anlamamız mümkündür. Olacak ki ifadesi cümleye bir değerlendirme anlamı kattığından cümlede yazarın yorumu bulunduğunu söyleyebiliriz. Sanırım ifadesi de tahmin anlamı içermektedir.

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 563 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!