10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 554 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 554
2. Tabloda anlatım özellikleriyle ilgili kavramlardan birkaçı verilmiştir. Buna göre okuduğunuz metinden bu anlatım özelliklerine uygun birer cümle bulunuz. Bulduğunuz cümleleri aşağıdaki boşluklara yazınız.
- Cevap: Metnin geneli akıcı bir üslupla yazılmıştır. Metindeki “Sait elini kolunu sıvayıp ıstakozu çıtır çıtır kırmıştır” cümlesi akıcılığa, “Yeni gelen ıstakoz da aynı biçimden inceden inceye gözden geçirilir” cümlesi yalınlığa, “Ne cıbıl heriflersiniz siz, size bir ıstakoz ısmarlayayım da mideleriniz bayram etsin!” cümlesi doğallığa, “Kimi insanların içi koftur; hiçbir şey çıkarılamaz. Kimileri de işte böyle doludur. Öykücülük işi bunu bulmaktır” cümle grubu da özlülüğe örnek verilebilir.
3. Metinde günlük hayatta kullanılan deyim ve ikilemelere yer verilmiştir. Bunların kullanımı metne nasıl bir anlam özelliği katmıştır? Siz de günlük yaşamınızda kullandığınız deyim ve ikilemelerden birer örnek yazınız.
- Cevap: Deyim ve ikilemeler metne anlamsal zenginlik katar. Anlatılanları ilgi çekici hâle getirir. Deyimler sayesinde birkaç cümleyle anlatabileceğimiz bir durumu iki üç kelimeyle anlatabiliriz. Böylece kısa ve özlü bir anlatım sağlamış oluruz. İkilemelerle anlatım gücünü artırabilir, anlamı pekiştirebiliriz. Günlük hayatımda sıklıkla kullandığım deyimlerin başında “göz atmak” deyimi gelir. Örnek: Sınava girmeden önce notlara son kez göz attım. İkilemelerden ise en çok “boşu boşuna” ikilemesini kullanırım. Örnek: Boşu boşuna telaş yapmışım.
4. Tabloda sade ve ağdalı dille ilgili bilgi verilmiştir. Buna göre okuduğunuz metnin dilini, tablodaki hangi dil özelliğiyle ilişkilendirebilirsiniz? Niçin?
- Cevap: Okuduğum metnin dili sade dil özelliğiyle ilişkilendirilebilir. Çünkü metinde günlük hayatta kullanılan kelimelere, cümle yapılarına ve ifadelere yer verilmiştir. Cümleler anlaşılabilir yapıda ve kısadır.
10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 554 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.