Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 552

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 552 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 552

2. Metinden öznel ve nesnel özellik taşıyan birer cümle yazınız. Sizce metinde öznel ve nesnel anlatımdan hangisi ağır basmaktadır? Açıklayınız.

  • Cevap: Bu sorunun cevabı öğrenciye bırakılmıştır ve yoruma açıktır. Muhtemel cevaplardan bazıları şöyle olabilir: “Bursa’da bir gün, babam eve bir koyunla geldi.” cümlesi nesneldir. “Birkaç yıl bana et yediremediler” cümlesi nesneldir. “Hayvan … hürmeten arkada sessiz ve şaşkın bekliyor..” cümlesi özneldir. “.koyunu olan ilk çocuğum ve çok karizmatiğim.” cümlesi özneldir. Metnin geneline bakıldığında kişisel yorum içeren cümlelerin daha fazla olduğu görülmektedir. Bu bakımdan metnin öznel anlatıma sahip olduğu söylenebilir.

3. Okuduğunuz metinde içten bir dil kullanıldığını düşünüyor musunuz? Açıklayınız.

  • Cevap: Bu sorunun cevabı öğrenciye bırakılmıştır ve yoruma açıktır. Muhtemel cevaplardan bazıları şöyle olabilir: Evet, düşünüyorum. Yazarın duygu ve düşüncelerini içinden geldiği gibi, samimi bir biçimde yazmasına içtenlik denmektedir. Bu metinde de yazar olaylar karşısındaki duygu ve düşüncelerini yazarken içten bir anlatıma başvurmuştur. Bu anlatımı babasının ona koyun almasından duyduğu mutluluğu ve kurban bayramındaki üzüntüsünü ifade ederken kullandığı dilden anlayabiliriz. Hayır, düşünmüyorum. Yazarın anlatımında abartıya başvurması, “Tarzan’dan daha zeki ve daha hızlı koşuyor. Yemin ederim, frizbi atsan getirecek.” benzeri cümleleri çokça kullanması bana içten gelmedi.

4. Metni estetik bir zevk duyacak şekilde okuyabildiniz mi? Buna sebep olan ya da bunu sağlayan unsurlar nelerdir? Açıklayınız.

  • Cevap: Bu sorunun cevabı öğrenciye bırakılmıştır ve yoruma açıktır. Muhtemel cevaplardan bazıları şöyle olabilir: Evet, okudum. Çünkü yazarının yalın ve akıcı bir dil kullanması, öznel bir bakış açısıyla yazması, çok uzun olmayan cümleler kurması ve özellikle olayları içten, mizahi ve sürükleyici bir şekilde aktarması metni estetik bir zevk duyarak okumamı sağladı. Hayır, okuyamadım. Çünkü yazarının abartılı ve mizahi bir dil kullanması, cümleleri kısa kısa kurması ve öznel bir bakış açısıyla yazması beni gerçeklikten uzaklaştırıyor ve metinden estetik bir zevk almamı engelliyor.

5. “Her şey incelikten, insan kalınlıktan kırılır.” sözünden anladıklarınızı kendi üslup özeliklerinizi yansıttığınız bir paragrafla ifade ediniz.

  • Cevap: Bu sorunun cevabı öğrenciye bırakılmıştır ve yoruma açıktır. Muhtemel cevaplardan biri şöyle olabilir: İnsanların kendilerini ifade etme tarzlarına üslup denir. Bir insanın üslubu ne kadar ince ise karşısındaki insana tesiri de o kadar olumlu yönde olur. Çünkü insanlar karşısındaki kişiden saygılı ve insancıl bir yaklaşım bekler. Kaba (kalın) bir üslup ise insanları kırar ve doğru bir iletişimin kurulmasına mâni olur.

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 552 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!