Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 541

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 541 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 541

Aşağıdaki metni okuyup soruları metne göre cevaplandırınız. (Metin, aslına sadık kalınarak alınmıştır.)

Reşat Nuri Güntekin

Geçen gün Kıztaşı yönlerine yolum uğramıştı. Tanımadığım yeni sokaklardan geçiyordum. Birinde mermer bir sebil penceresi gözüme ilişti. Herhalde bir değeri olacaktı ki yıkılmaktan, yanda yöredeki yeni yapılardan birine benzemekten yakayı kurtarmıştı. Duruşu, biçimi, parmaklıkları, mermerlerinin oymaları bana hiç de yabancı gelmiyordu. Sinema filmlerinde olduğu gibi birden eski günler gözlerimin önünden geçmeye başladı. O zaman kendimi yıkık bir eski dönem mahallesinde bulur gibi oldum: Bu sebilin biraz ilerisinde, altında bir tatlıcı dükkânı ile aşı boyalı bir ev, sonra yana sapan dar bir sokak, daha sonra da tahta bir eski zaman konağı vardı. Ben yaştakilerin, gençliklerindeki İstanbul’u bulabilmeleri için, bu sebile benzer anıların verdiği belirtilerden başka çıkar yolları kalmamıştır.
Bu dediğim konak o zaman bir “Numune Mektebi” idi. Ben ise onun, çocuk denecek yaşta, müdürüydüm. Ancak mahallede, konağın eski sahibi olan vezir paşa kadar geçerliliğim vardı. Sabah ve akşam saatlerinde bu sokak benim küçük buyruklarımla arı kovanı gibi kaynardı. Uzaktan okula geldiğimi görenlerin ele avuca sığmayanları, dörtnala ara sokaklara kaçışırlar, akıllı usluları feslerini düzelterek, ceketleri olanlar ceketlerinin, olmayanlar gömleklerinin düğmelerini ilikleyerek saygı durumuna geçerlerdi. Konağın yerden yapma geniş kapısından içeri girdiğim zaman da büyüklerin töreni başlardı: Çantamı, paltomu almaya koşan sakallı kapıcılar, yerden selâm veren (…) sonra kendi kuşağımdan olan genç öğretmen arkadaşlarım… Pek doğrusunu öğrenememiştim ama sanırım, odam vezir paşanın Divan odasıydı. İçerdeki öteberi arasında bir eski koltuğa otururken, bir zamanlar onun da bu koltuğa oturmuş olduğunu anımsar, içimden belli belirsiz bir böbürlenme duyardım.
Türk Dili Aylık Dil ve Edebiyat Dergisi, Anı Özel Sayısı.

1. Metinden alınan aşağıdaki kelimelerden yararlanarak betimleyici anlatımla kısa bir paragraf yazınız.

  • Cevap: Bu sorunun cevabı öğrenciye bırakılmıştır ve yoruma açıktır. Muhtemel cevaplardan biri şöyle olabilir: “Dar bir sokakta yürüyorum. Sokağın başında yıkık eski bir ev.. Mermer bir merdivende oturan uzun boylu bir genç düşüncelere dalmış. Karşı evin parmaklıklı penceresinde yaşlı bir adam ve fesli bir çocuk …”

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 541 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!