Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 539

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 539 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 539

Aşağıdaki metni okuyunuz ve soruları metne göre cevaplandırınız. (Metin, aslına sadık kalınarak alınmıştır.)

Avrupa’da İlk Türk Ressamlarının Sergisi

Viyana’ya gidince ilk işim sefaret vasıtasıyla hükümete müracaat ederek bir sergi salonu temin etmek oldu.
Tablolar gelince evvelâ bunların fotoğraflarını çektirerek bir katalog bastırdım ve İstanbul’da kararlaştırıldığı üzere renkli bir albüm tab edilmek için renkli klişelerini yaptırdım.
Tablolar salonlara asıldı ve sergi Archiduc tarafından açıldı. Bu, Avrupa’da yapılan ilk Türk ressamları sergisi idi. Her gün binlerce Viyanalı sergiyi ziyaret ediyor, gazeteler Türk ressamlarının kabiliyetini anlatan makaleler yazıyorlardı. Serginin kapanmasını müteakip mütareke oldu. Bulgaristan yolu kapanıyordu. Artık Berlin’de sergi yapmak ihtimali kalmadığından ben hemen tabloları ve klişeleri sandıklatıp Şenker Kumpanyasıyla İstanbul’a, Müze Müdüriyeti’ne yolladım.
Kataloğun bastırılması ve renkli klişelerin imali için elimdeki parayı sarfetmiş ve hatta harcırahımı da buna ilave etmiştim. İstanbul’dan gönderileceği vaad edilen paranın da artık gelmek ihtimali kalmamıştı. Hükümet değişmiş Seyfi Paşa vazifesinden ayrılmıştı. İstanbul’a dönmek ihtimali de kalmamıştı. Hâdiseleri beklemek lâzım geliyordu. Sefaretten de ümit yoktu. Onlar da şaşırmışlardı.
Bu, ikinci defa olarak yabancı bir memlekette parasız kalışımdı.
Viyana’nın en lüks oteli olan İmperial otelinde oturuyordum. Buradan daha ucuz bir otele gitmek de makul olmayacaktı. Çünkü memuriyetimi bilen ve beni gazetelerden tanıyan otel müdürü, ücret için beni sıkıştırmayacak belki aylarca kredi yapacaktı. Fakat yemek paralarını nasıl ödeyecektim. İşte yine resimden istimdat etmeği düşündüm. O zaman Viyana’da para düşmeğe başladığından zenginler paralarını eşyaya, mücevhere ve sanat eserlerine yatırıyorlardı. Sulu boya resimlere de rağbet artmıştı.
Viyana’nın eski sokaklarını, kiliselerini ve mühim binalarının küçük sulu boya resimlerini yaparak bazı dükkânlara bırakıyor ve satıldıkça parasını alıyordum. Fakat bu resimlerden aldığım para yemeğe bile yetişmiyordu. Artık Viyana’da ne ekmek, ne yağ ne şeker bulmak kabildi.
Ekseriya sokakta satılan bir çif hardallı sosis ve kebap kestane ile iktifa ediyordum.
Parasız olduğumu anlayıp da otel ücretlerini istememeleri için kazandığımın bir kısmını da bahşiş olarak kapıcıya veriyordum.
O esnada İstanbul İngiliz işgali altına girmişti…
Celal Esat Arseven, Sanat ve Siyaset Hatıralarım
Kelime Dağarcığı:
harcırah: Yolluk. iktifa: Yetinme. istimdat: Yardım isteme. kliş e: Baskıda kullanılmak amacıyla üzerine kabartma resim vb. çıkarılmış metal levha. mütareke: Ateşkes. sefaret: Elçilik. tab etmek: Basmak.

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 539 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!