Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 535

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 535 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 535

Aşağıdaki metni okuyup soruları metne göre cevaplandırınız. (Metin, aslına sadık kalınarak alınmıştır.)

Memleketten Bahseden Edebiyat

Evde, sokakta, her yerde, işlerimizi görürken, düşündüğümüzü anlatırken, içimizi dökerken konuştuğumuz Türkçe; bir gün, bizi ifade eden bir yazı kâinatı olacak mıdır? Bu suali ecnebi işitse garip görür: “Acaba Türkler konuşurken kendilerinden, yazarken başkalarından mı bahsederler?” diyebilirler.
(…)
Acaba bizim vatanımız gibi geniş bir memleketi olup da onu asla görmeyen, edebiyatta gözleri ecnebi bir âleme dalmış ve yalnız o âlemden bahseden başka bir millet var mıdır?
(…)
Gazete sahibi bir arkadaşım vardı. Bir gün görüşüyorduk: “Bizim gazeteyi okuyor musun?” dedi. Hayır, dedim. “Niye?” dedi. “Sizin gazeteyi bir gün okudum. İlk yazıdan haberlere kadar hep Amerika’dan, Avrupa’dan bahsediyordu. Türkiye’ye dair bir şey göremedim. O zamandan beri okumuyorum.” dedim.
Arkadaşım güldü ve bu zeminde çok düşündüren izahatı verdikten sonra sözünü mühim bir cümle ile bitirdi. Dedi ki: “Türkçe gazete tıpkı bildiğimiz gibi Avrupa gazetesinin kopyasıdır. Gazetenin yazı odaları vardır. Orada bir masanın üstünde Avrupa’dan gelen gazeteler yığılı durur, onların bazı bahislerini mütercimler seçerler ve tercüme ederler. Bizim gazetenin birçok sahifelerini işte bu tercümeler doldurur.
(…)
Senin istediğin gibi büyük mikyasta Türkiye’den bahseden bir gazete bu memlekette çıkamaz. Çünkü her sabah şu koca Anadolu’nun ve Trakya’nın, bu geniş İstanbul’un bütün hayatını aksettirecek bir memleket gazetesini yaratmak lazımdır!”
Yaratmak lazımdır! İşte bütün düşüncelerin sonunda tecelli eden hüküm! 1277’de yani şimdi kullandığımız tarihle 1860’ta Şinasi ve Agâh Efendi gibi iki yetişmiş Türk’ün, ilk defa, yeni Türkçe yazılışla, yeni düşünüşle, millî görüşle çıkarmış oldukları, ilk müstakil Türk gazetesini, şimdi yetmiş altı sene sonra, tekrar yaratmak lazım geliyor! Yani yetmiş altı seneyi kopya devresi saymak zarureti vardır.
Kopya ihtiyacı, taklit iptilası, hülasa mektep devresi ne kadar uzun sürerse sürsün, hüviyeti olan bir millet, elbette bu devreden çıkmaya mecburdur.
(…)
Millî ihtiyacı hiç duymadan ve duyar yaradılışta olmayan alafranga Türklerle konuşmak bile faydasızdır, çünkü onlar mektebi gaye telakki ediyorlar lakin mektep vasıtadır, gaye bizim milliyetimizdir. Onun Avrupa medeniyeti içinde tıpkı diğer milliyetler gibi bir hüviyet oluşur, işte ihtiyacı duyan ve duyacak yaradılışta olan Türklerin mektepten memlekete gelmeleri ve memleketi Türk edebiyatının çerçevesi hâline getirmeleri lazım gelir.
(…)
Yahya Kemal Beyatlı, Edebiyata Dair

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 535 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!