10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 514 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 514
2. Metinde geçen İki ay süren geceli gündüzlü çetin ve öldürücü çalışmalardan sonra mektepteki nispeten düzelen umumi sıhhat ve bilhassa çocukların birbirlerine karşı muameleleri benim için büyük bir mükâfat idi. cümlesinde geçen “öldürücü” kelimesi mecaz anlamda kullanılmıştır.
- Cevap: Bu sorunun cevabı öğrenciye bırakılmıştır ve yoruma açıktır. Muhtemel cevaplardan birisi şöyle olabilir:
a) Bu kelimenin yerine getirebileceğiniz ve cümledeki anlamını karşılayacak iki farklı sözcük bulunuz.
- Cevap: Kızmak, “Dakikalar geçtikçe sakinleşiyor, sakinleştikçe de için için kızıyor, üzülüyordum.”
b) Metinde geçen … birdenbire düşüp bayıldıktan sonra anlamıştım. ifadesindeki altı çizili sözcük gerçek anlamlıdır. İçinde “bayılmak” sözcüğünün mecaz anlamda kullanıldığı bir cümle ve bir deyim yazınız.
- Cevap: Mecaz: “Tüm güzel ve yüce şeylere bayılırım. Doğuştan duygusalımdır ben.” Deyim: Her kan gördüğünde ayılıp bayılıyordu.
3. İki metinden hangisini daha kolay ve hızlı anladınız? TDK’nin Türkçe Sözlük’ünden de yararlanarak bilmediğiniz kelimelerin fazla daha olduğu paragrafı kendi sözcüklerinizle yeniden yazınız.
- Cevap: Bu sorunun cevabı öğrenciye bırakılmıştır ve yoruma açıktır. Muhtemel cevaplardan birisi şöyle olabilir: İlk paragraf kolay anlaşılıyor. Öğrenci ikinci paragrafı kendi kelimeleri ifade edecektir. Örneğin: Çok dolaşımca ayaklarım şişmişti ben de bir sandalyeye koydum onları. Okulların yiyecek ve diğer ihtiyaçlarını aldıktan sonra çeşitli haberleşmeler yapıyordum sonda biraz için rahatlıyordu işte bu zamanlarda ancak biraz dinlenebiliyordum.
4. Türkçede aralarında anlam ilgisi bulunan varlık, kavram, olay veya durumları aynı veya farklı yönde geliştirerek tek bir yargıya bağlayan ögelere geçiş ve bağlantı ifadeleri denir. Örneğin “Sayısal dersleri severim özellikle de matematik dersini.” Siz de metnin ikinci paragrafında geçen geçiş ve bağlantı ifadelerini bulunuz.
- Cevap: Bu sorunun cevabı öğrenciye bırakılmıştır ve yoruma açıktır. Muhtemel cevaplardan birisi şöyle olabilir: Ancak ve fakat sözcükleri.
5. Metinde geçen . böyle bir dişçiyi dişime dokundurmam dedim. cümlesindeki “dokunmak” sözcüğünün farklı anlamlarını taşıyan üç cümle kurunuz. Kelimenin kurduğunuz cümlelerdeki anlamlarını cümlelerin karşılarına parantez içinde yazınız.
- Cevap: Bu sorunun cevabı öğrenciye bırakılmıştır ve yoruma açıktır. Muhtemel
cevaplardan birisi şöyle olabilir:
1. Nesnelerin sıcaklık, soğukluk, sertlik, yumuşaklık vb. niteliklerini derinin altındaki sinir uçları aracılığıyla duymak, değmek, el sürmek, temas etmek: Bir elektrik zilinin düğmesine dokunduk.
2. Almak, kullanmak, el sürmek: Buğdaydan, bulgurdan ne varsa kimse dokunmuyor, daha zor günlere saklıyordu.
3. Sağlığını bozmak: Bu yemek bana dokunur. Bu hava dokundu
10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 514 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.