10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 513 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 513
Aşağıdaki metinleri okuyunuz ve soruları metinlere göre cevaplayınız. (Metinler aslına sadık kalınarak alınmıştır.)
1. Metin
(…)
Ben de her vakit kendi istediğimi yapardım. Bir defa dişim ağrıyordu merhum efendi beni bir dişçiye götürdü -her halde bu taşrada geçmiş bir vaka idi-. Ben dişimi çektirmemeye karar vermiştim. Bizim bey benim her dediğimi yapardı. Bana cesaret vermek için oturdu, evvelâ kendisi bir dişini çektirdi. Ben, doktor da kendi dişini çekerse ben de çektiririm dedim. Bey ile dışarıya çıktılar, konuştular, doktor fena hâlde kızmıştı. Ne yaptı bilmiyorum, içeri geldiler ve dişçi kendi dişini de çekti. Belki bey ona çok para vermişti. Her ne ise ben hemen iskemleden fırladım, böyle bir dişçiyi dişime dokundurmam dedim ve yürüdüm, gittim.
(…)
Halide Edip Adıvar, Mor Salkımlı Ev
2. Metin
(…)
Dolaşmaktan şişen ayaklarımı çıkarıp bir sandalyeye koyduğum, mekteplerin yiyecek ve diğer ihtiyaçlarını temin için mütemadiyen yapılması lazım gelen karışık muhaberatı hazırladığım zaman ancak biraz dinlenebiliyordum. îki ay süren geceli gündüzlü çetin ve öldürücü çalışmalardan sonra mektepteki nispeten düzelen umumi sıhhat ve bilhassa çocukların birbirlerine karşı muameleleri benim için büyük bir mükâfat idi. Fakat bu iki ayın beni ne kadar bitkin bir hâle soktuğunu ancak ömrümde ilk defa, birdenbire düşüp bayıldıktan sonra anlamıştım.
(…)
Halide Edip Adıvar, Mor Salkımlı Ev
1. metinde geçen “fena hâlde kızmak” ve “her dediğini yapmak” sözcük gruplarının yerine kullanılabilecek birer deyim bulunuz. Bulduğunuz deyimleri birer cümle içinde kullanınız.
- Cevap: Bu sorunun cevabı öğrenciye bırakılmıştır ve yoruma açıktır. Muhtemel cevaplardan birisi şöyle olabilir: fena hâlde kızmak: küplere binmek, babam kardeşimin yaptıklarını görünce küplere bindi. Her dediğini yapmak: bir dediğini iki etmemek, onu öyle severdim ki bir dediğini iki etmezdim.
10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 513 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.