10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 506 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 506
KAVUKLU — Bekçi değil miyim? Dinlemek borcum.
PÎŞEKÂR — Öyleyse kabakulaktan dinle.
KAVUKLU — Zırlarsın o zaman.
PÎŞEKÂR — A kızım böyle telaşla bir yere gidiyorsunuz zannedersem.
II. ZENNE — Afedersiniz efendi peder, cariyeniz sizi tanıyamadım.
PÎŞEKÂR — “ Zenginin gözü perdeli olur” derler doğruymuş. Bak siz kızımı uzaktan görür görmez tanıdım. Siz dokumacı Hasan Bey’in kızı değil misiniz?
II. ZENNE — Ay! Înan olsun bildiniz. Size kim derler?
PÎŞEKÂR — Hele bir dikkatli yüzüne bak bakayım.
(…)
Metin And, Geleneksel Türk Tiyatrosu
Kelime Dağarcığı
âfet-i dilsûz: Yürek yakan güzel. bayâban: Çöl. mestane: Kendinden geçmiş. nâlan: İnleyen. pakize: Temiz, saf. reftar: Gidiş, yürüyüş. reviş: Gidiş, hâl, tavır. üftâde: Âşık, tutkun.
1. Metinde geçen Zenginin gözü perdeli olur. sözü, hangi anlamda, neden kullanılmış olabilir? Yorumlayınız.
- Cevap: Zengin, işi yolunda kimseler, yoksulların hâlinden anlamaz anlamında kullanılmıştır. Karşısındaki kişinin kendisini tanıyamaması, zenginliği nedeniyle etrafındakileri unutmasına bağlanmıştır.
2. Metnin başında gördüğünüz gibi tiyatroda ya da sinemada şiir ve şarkıların kullanılmasının izleyiciye etkileri neler olabilir?
- Cevap: Sanatın her türünün birbirine destek olduğu düşüncesinden hareketle izleyicinin seyir zevkini arttıracağını, estetik bir yapı oluşturacağını söyleyebiliriz. Tiyatro repliklerini tekdüze seslendirmektense şiir ya da şarkılarla tiyatro sunumunu renklendirmek tiyatro ya da sinema eserine farklı bir zenginlik katacaktır.
3. Metinde geçen kabakulaktan dinle ifadesi, metnin akışına göre duy ama yorum yapma anlamında kullanıldığı izlenimini vermektedir. Size göre bunun dışında ne gibi anlamlar içeriyor olabilir? Düşüncelerinizi yazınız.
- Cevap: Konuşmak yerine söylediklerimi düşün, anlamında da kullanılmış olabilir ya da Şems-i Tebrizi’nin dediği gibi bazen de duymak için susmak gerekir.
4. Metinde Pişekâr ile Kavuklu arasındaki diyalogları göz önünde bulundurduğunuzda aralarında ne gibi farklılıklar gözlemlediniz? Yorumlayınız.
- Cevap: Kavuklu, bazı kavramları bilmeyen, eğitim görmemiş, daha basit düşünen bir karakter çizerken Pişekâr onun tam tersi bir şekilde eğitimli, sosyal ve kültürlü bir insandır.
10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 506 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.