Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 504

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 504 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 504

BÖLÜM 1
(Perde açıldığı zaman iki ayrı evin birer köşesi görünür. Bunlardan birinde Sabri ile Vezan oturmaktadır. Oyun başladığı zaman Sabri ayakta sinirli, durmadan gezinir. Vezan ise sabahlıkla kanepenin bir tarafına oturmuş tırnaklarına oje yapmakla meşguldür. Yanı başındaki komodinin üzerinde telefon vardır. Tevfiklerin evinde hareket görülmüyor. Buranının dikkate değer eşyası dört kişilik bir oyun masası ile modern bir vitrin, bir de uzun ayaklı bir abajur. Bu evin telefonu da vitrinin yanındadır. Her iki evin sokak kapılarının zil sesi birbirinden anlaşılır bir şekilde farklıdır.)
SABRİ — Bütün bir hafta çalış, kafa patlat, sonra da bir cumartesin, bir pazarın olmasın!
VEZAN — Bugün Selvilere gidiyoruz ya!
SABRİ — Oyun, yine oyun, yine oyun! Kuzum daha hoş, gönül açacak bir şey yapamaz mıyız?
VEZAN — Tuhafsın Sabri. Hiçbir şeyden memnun olmazsın (Dargın) Çocuk gibi durmadan seni mi avutacağım?
(…)
Ahmet Kutsi Tecer, Bir Pazar Günü

1. Metinde rejisör, perdecinin sözde hatasını anlatırken Biz sahneye yeni çıkmalarız. Aslında hepimiz orta oyuncusuyuz. ifadesiyle sahne tecrübelerinin olmadığı ve bu yüzden böyle bir duruma düştükleri anlatılmıştır. Cümle bunun dışında ne gibi mesajlar içermektedir? Yorumlayınız.

  • Cevap: Modern tiyatronun sahneyle ilgili teknik detaylarına alışık olmadığımız için böyle bir durum meydana geldi. Biz aslında tiyatronun gelenekten gelen profesyonel üyeleriyiz.

2. Metindeki Efendim orta oyununun modası artık geçti. Bizler de sahneye göç ettik. ifadesini düşündüğünüzde seyircinin modern tiyatroyu orta oyununa tercih etme sebebi ne olabilir?

  • Cevap: Orta oyunu, gülmece temelli bir yapıda oluşurken modern tiyatro komedi, dram, trajedi gibi farklı türlerde izleyicinin karşısına çıkmaktadır. Bu tür çeşitliliği, izleyicinin ilgisini çekmiş ve orta oyunu bu anlamda modern tiyatroya göre sığ kalmıştır. Ayrıca günümüzün kostüm, ışık, dekor kullanılarak oluşturulan görkemli prodüksiyonlarının yanında orta oyununun mütevazı ortamının seyirci tarafından tercih edilmesi çok güçtür.

3. Rejisörün oyun sırasında seyirciye hitaben yaptığı konuşmaların oyuna katkısı konusunda neler düşünüyorsunuz?

  • Cevap: Oyunda verilmek istenilen mesajların daha kolay anlaşılması adına, ön oyun bölümünde rejisörün de oyundaki bir oyuncuymuş gibi oyuna katılması ve bilgi vermesi izleyici açısından olağan dışı olmuş, bu durum da izleyiciyi sürpriz bir başlangıçla karşı karşıya bırakmıştır. Rejisörün kusurlarının hoş görülmesini istemesi aynı zamanda geleneksel Türk tiyatrosu ritüellerindendir.

4. Metnin ön oyun bölümünün perdecinin yaptığı zamanlama hatası sonrası oluşan bir karışıklık değil, oyunun bir parçası olduğunu gösteren unsurlar nelerdir?

  • Cevap: Söz konusu bir karışıklık olsa rejisör, oyuncular seyircilere ve birbirlerine yönelik konuşmalarına devam etmezlerdi. Bu bölümü orta oyunu geleneğinden geldiklerini vurgulamak için yaptıkları da rejisörce ifade edilmiştir.

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 504 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!