Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 50

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 50 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 50

Sanat ve edebiyat yapıtlarının çizdiği dünya, gerçekliğin körü körüne bir kopyası değildir ama dünyanın rengini ve kokusunu kendinde korur; şu basit nedenle ki sanat her zaman için doğanın ve insan yaşamının en özlü yanlarını ele almıştır. Her gerçek sanat yapıtının bir bildirisi olması gerekir; bu, bir sanat yapıtının var olabilmesinin temel koşulu ve yaşamsal ögesidir. Sanat, gerçekliğin büyük disiplinine ancak boyun eğebilir, ona yardım edemez ama bu demek değildir ki sanat hep gerçekçi olmuştur.

a) Metnin bu ilk paragrafında yazar düşüncelerini ifade ederken bilgiye mi, yoruma mı ağırlık vermiştir? Bunun nedeni sizce nedir?

  • Cevap: Yoruma ağırlık vermiştir. Çünkü konu ile ilgili kendi düşüncelerini ifade etmek istemiştir.

b) Yazarın bu tutumu metnin geçerlilik ve doğruluğunu nasıl etkilemiştir? Düşüncelerinizi yazınız.

  • Cevap: Olası Cevap: Bu tutum, yazarın düşüncelerinin nesnel yargılara değil kendi görüşlerine dayandığını göstermektedir. Yine de bu durumun yazarın düşüncelerini geçersiz ve yanlış kıldığını söyleyemeyiz. Çünkü yazar bilimsel bir gerçekliğe değil sanatsal bir bakışa değinmiştir ve hepimizin bildiği gibi sanata dair bakış açılarını keskin çizgilerle ayırmak mümkün değildir.

3. Edebiyatın tarihten faydalandığı gibi tarih biliminin de edebiyattan faydalandığını düşünüyor musunuz? Açıklayınız.

  • Cevap: Olası Cevap: Elbette düşünüyorum. Tarih araştırmacısı, araştırdığı dönemin özellikleri hakkında o dönemde yazılan eserlere bakarak da fikir sahibi olabilir. Elbette edebî eserler araştırma için tek başına yeterli olmayacaktır ancak toplumun yaşantısı, ekonomisi, siyasi ve dinî kimliği, şehir yapılanması gibi birçok konuya ışık tutacaktır. Örneğin edebî eser niteliği taşıyan Orhun Yazıtları, o devrin tarihî özellikleri hakkında bilgi sahibi olmamızı sağlayan en önemli tarihî belgelerdir.

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 50 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!