10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 484 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 484
Faruk: Senin neyin var Kemal?
Kemal: Ben İzmir’i kaybettim zeybek, İzmir’i. Bütün analara, bütün babalara bedel.
Faruk: İzmir hepimizin kaybı Kemal, ortak kaybımız ve ortak ülkümüz!
Kemal: O halde İzmir’i düşün kardeşim, bu ortak ülkü sana kendi derdini unuttursun, hatta kendini de unuttursun, şimdi Yunan dipçiği ile yaralı yatan ve bizi bekleyen İzmir’i düşün.
Faruk: Belki de haklısın Kemal, afedersin, vatan elden gitmiş, ben oturmuş anama yanıyorum!
Kemal: Yanacaksın tabii teğmenim, yanacaksın. Az bir şey mi? Fakat işte ortak kaybımızı hatırlarsan, yüreğini kin sararsa, dediğim gibi, kendini bile unutursun.
Faruk: Haklısın.
Kemal: Sana veda etmeğe gelmiştim, süvari kolordusu emrine verildim, şimdi hareket edeceğim… Tanrı’nın izni ile gayri at üstünde gireceğim İzmir’e, at üstünde.
Faruk: İnşallah zeybek, inşallah ama gidişine üzüldüm doğrusu.
Kemal: İzmir’de buluşalım Teğmen, ha, ne dersin? İzmir’de!
GEÇİŞ MÜZİĞİ…
Faruk: Dağ dağa kavuşmaz, insan insana kavuşurmuş, seninle İzmir’de buluşacaktık, erken geldim. Kemal: Çok sevindim seni gördüğüme teğmenim, çok. Hoş ben de bugün döndüm buraya.
Faruk: Noldu, neredeydin?
Kemal: Bir şey değil, Türbetepe taarruzunda yaralandım, Konya’da hastanedeydim. Orada duydum, düşman cephesinin yarıldığını, artık yatamadım, geldim.
Faruk: Konya’dan buraya! Nasıl?
(…)
Emine Işınsu, Adsız Kahramanlar
1. Eser, radyo tiyatrosundan uyarlandığı için metinde mekân-dekor ile ilgili detaylar verilmemiştir. Oyunun geçtiği zamanı da göz önünde bulundurarak uygun bir mekân (dekor) tasarlayınız.
- Cevap: Olası Cevaplar: İzmir’i simgeleyen bir dekor oluşturulabilir (Saat Kulesi vb.). Yıpranmış üniformalar giymiş askerler… Mekânda savaş geçtiği izlenimi verilen bazı hasar görmüş evler… Sahnenin bir yerinde çatılmış tüfekler… Hükümet binasına çekilmiş Türk bayrağı…
2. Metnin başında yer alan asker-ihtiyar konuşması nerede, nasıl bir mekânda yapılmış olabilir?
- Cevap: İzmir’i işgalden kurtaran askerler, kendi memleketlerine dönmeye başlamışlardır. Yıldırım Kemal’den haber alamayan ihtiyar babası dönüş yapan bir grup askeri görmüş ve onlara tek tek sormaya başlamıştır. Bir tren istasyonu, askerlerin dönüş için toplandıkları bir mekân olabilir.
3. Metinde erkek konuşmacının zaman olarak oyunun sonunda verilmesi gereken bir bilgiyi başta verip Kemal’in kaybını ima eden sözler söylemesi, kurgu anlamında size neler düşündürüyor?
- Cevap: Bazı edebî eserlerde bu yönteme başvurulması, kurgusal anlamda bir farklılık getirdiği gibi izleyici ya da okuyucuda değişik duygular uyandırabilir. Kaybı bilinen bir karakterin bu sona nasıl geldiği ile ilgili merak unsuru sayesinde eserin heyecanından herhangi bir kayıp olmaz.
10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 484 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.