10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 462 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 462
doğramış… (Çok kıvançlıdır. Güler. Sonra birden öfkeli) Bir dilim de bana versene! Koktu.
(…)
YAŞLI KADIN: (Fotoğrafı yerine götürür.) Niye mektup yazmıyor?
YAŞLI ERKEK: …
YAŞLI KADIN: Mahmut. Niye hiç mektup yazmıyor?
YAŞLI ERKEK: Yazdı ya.
YAŞLI KADIN: Kaç ay oldu. Belki daha da çok.
YAŞLI ERKEK: İşi var, gücü var. Hasta mı baksın, mektup mu yazsın?
YAŞLI KADIN: Gelin de yazmıyor. Giderken “Sen hiç kaygılanma anne, Mahmut yazmasa da ben yazarım.” diyordu. Nerede hani?
YAŞLI ERKEK: Arka arkaya üç çocuk. Seni mi düşünsün?
(…)
YAŞLI KADIN: (Çabucak masaya döner.) Ee, niye oynamıyoruz peki? Ben kartlarımı dizdim bile. YAŞLI ERKEK: Dört kartla oynamam.
YAŞLI KADIN: Öyleyse üçer kartla oynayalım.
(…)
Adalet Ağaoğlu, Toplu Oyunlar
1. Metinde diyaloglarına yer verilen yaşlı kişiler sizce mutlu bir yaşam sürmekteler mi? Görüşlerinizi gerekçeleriyle açıklayınız.
- Cevap: Metindeki genel çerçeveden yaşlı kişilerin çok da mutlu bir yaşam sürmedikleri anlaşılıyor. Bu mutsuzluğun sebebi; yaşlı kişilerin birbirleriyle, kendileriyle ve hayatla olan çatışmaları olabilir. Tahammülsüz davranışları; basit sebepler yüzünden birbirleriy- le tartışmaları; çocuklarına, torunlarına ve geçmişe duydukları özlem; yalnızlıklarını unutmak için sürekli olarak oynadıkları tombala oyunu, mutsuzluklarının somut birer göstergesi olarak değerlendirilebilir.
2. Kendinizi metindeki yaşlı kişilerden birinin yerine koyunuz. Siz de metindeki kişiler gibi hayatınızın bu evresinde olsaydınız neler hissederdiniz? Açıklayınız.
- Cevap: Yaşlılık, insan hayatının sona yaklaştığı safhalardan biridir. Geçmişe dair keşke ve pişmanlıkları olmayan, mutlu bir yaşam süren insanlar yaşlılık dönemlerini daha huzurlu geçirirler. Çünkü hayatı olumlu ve olumsuz tüm yönleriyle kabullenmiş, genel olarak yaşamla ilgili beklentilerini gerçekleştirmişlerdir. Bu beklentiler, her insanın mutlu olma ölçütüne göre değişir. Kimi yapmak istediği işi yaparak, kimi hayalindeki eş ve çocuklara sahip olarak, kimi zengin bir hayat sürerek, kimi çok gezerek, kimi manevi huzura ererek… mutlu olmayı başarır. Mutluluğu yakalamış insanlar; yaşlılığı da tıpkı çocukluk, gençlik ve yetişkinlik gibi hayatın kendi döngüsü içinde doğal bir evre olarak algılayıp tüm zorluklarına rağmen bu dönemi en iyi şekilde değerlendirmeye çalışırlar.
3. Metindeki çatışmadan yola çıkarak yaşlı bir çiftin aralarında geçen konuşmalardan esinlendiğiniz kısa bir metin yazınız.
- Cevap: Olası Cevap: Dedem ve babaannem evliliklerinde elli yılı geride bırakmışlar. İki amcam, babam ve halamı evlendirip torun torba sahibi olduktan sonra köşelerine çekilmişler. Yıllarca iş güç, çoluk çocuk telaşı derken birbirlerine vakit ayıramamışlar. Dedem bazen “Nasıl geldi geçti bunca yıl, hiç anlamadık” der. Arada ne kadar didişir gibi görünseler de aslında birbirlerini çok severler. Aralarındaki en büyük sorun, babaannemin temizliğe olan düşkünlüğü, dedemin ise bu konudaki özensiz davranışları.
Babaannem: Daha dün temizlemiştim balkonu, çiçekleri sularken çamur etmişsin ortalığı. Biraz dikkat etsene, her defasında aynı şey! Söylen, söylen dur.
Dedem: Ne yapayım, elimdeki su kabı aniden düşüverdi! Sen de söylenecek yer arıyorsun.
Babaannem: Madem düştü, al eline bir bez, hemen sil. Eline mi yapışır?
Dedem: Anlaşıldı, bugün yine rahat yok bize!
10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 462 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.